Biden wint alleen als hij Palin niet afmaakt

Vannacht zullen alle schijnwerpers voor even gericht zijn op Joe Biden en Sarah Palin. De kandidaten voor het vicepresidentschap kruisen verbaal de degens tijdens hun eerste en enige onderlinge debat. In het verleden was er nooit zoveel interesse in het vicepresidentiële debat. Dit jaar is dat anders. Experts verwachten dat het debat waarschijnlijk zelfs beter bekeken zal worden dan het eerste debat tussen Barack Obama en John McCain. Er staat dus veel op het spel. Wat kunnen we verwachten?

Het verwachtingspatroon van de kiezers speelt een belangrijke rol tijdens dit debat. Palin (44) is relatief onervaren en gaf deze week bovendien een aantal tenenkrommende interviews in de media. Er wordt publiekelijk getwijfeld aan haar geschiktheid voor het vicepresidentschap. Biden (65) is een ervaren senator die bovendien bekend staat als een scherp debater. Hij zal dus niet alleen moeten strijden tegen zijn tegenstander, maar ook tegen de verwachtingen dat hij dit debat ‘wel even’ zal winnen. De sympathie van de kiezer ligt al snel bij de underdog.

Biden: sympathiek in de aanval

De uitdaging voor Biden is dus simpel: hij moet Palin aanvallen en toch sympathiek blijven. Daarvoor heeft hij een aantal strategieën tot zijn beschikking. Om te beginnen is het cruciaal dat de kiezers het gevoel krijgen dat hij lastige vragen stelt vanuit de juiste motieven. Als de doelgroep zich achter deze motieven schaart, dan wordt het veel gemakkelijker om de kiezer gunstig te stemmen. Biden zal dus niet alleen lastige vragen moeten stellen, maar bij elke aanval ook moeten benadrukken dat de Amerikaanse kiezer het recht heeft om te weten wat Palin in bepaalde situaties zou doen of beslissen. Zo komt hij veel redelijker over, dan wanneer de kiezer ervaart dat hij Palin doelbewust onderuit probeert te halen.

Het is voor hem volstrekt uit den boze om op de man te spelen (ad hominem). Veel slimmer is het om mogelijke inconsistenties in Palin’s antwoorden onder de aandacht van de kiezer te brengen. Is wat zij tijdens het debat zegt wel verenigbaar met wat John McCain eerder over dit onderwerp heeft gezegd? En zo nee? Wie heeft er dan gelijk: zij of McCain?

Hopen op verbale uitglijders

Een aardige strategie kan zijn om Palin zoveel mogelijk aan het woord te laten. Feitelijk hoeft hij niet te bewijzen hoeveel hij weet, bijvoorbeeld over buitenlands beleid. Dat geloven de meeste kiezers wel. Hoe langer zijn tegenstander aan het woord is, hoe groter de kans op een verbale uitglijder van Palin. Het is daarbij voor hem wel verstandig om het initiatief te nemen in onderlinge discussies, en zijn tegenstander concrete vragen te stellen. Daarmee dwingt hij Palin om af te wijken van de door haar campagneteam zorgvuldig voorbereide ‘talking points’.

Dat laatste zal nog best lastig zijn. Voorafgaand aan elk debat wordt er door de beide campagnes intensief onderhandeld. Op de te bespreken onderwerpen en de vragen van de moderator hebben de campagnes geen invloed. Op het format wel. Voor dit debat heeft het campagneteam van de Republikeinen ervoor gezorgd dat interactie tussen Biden en Palin zo veel mogelijk ingeperkt is. Biden zal de weinige mogelijkheden tot daadwerkelijke interactie dus effectief moeten gebruiken.

Palin: kan ze het nog verpesten?

Palin zal proberen het initiatief naar zich toe te trekken en Biden in het defensief te dwingen. Want zolang hij zichzelf moet verdedigen tegen harde aanvallen, kan hij haar niet kritisch ondervragen. Daarbij kan Palin ogenschijnlijk weinig fout doen. In het zeer beperkte aantal interviews dat ze tot nu toe gaf, maakte ze fout na fout. Ze wist niet wat de ‘Bush-doctrine’ inhoudt en met haar bewering dat ze veel ervaring heeft met buitenlands beleid omdat Alaska nu eenmaal dicht bij Rusland ligt, was ze de afgelopen week het mikpunt van spot bij menig politiek commentator.

Charmant en met een glimlach

Er zijn bovendien twee redenen om aan te nemen dat Palin het heel behoorlijk zal doen vannacht. In haar strijd om het gouverneurschap van Alaska heeft ze vele verkiezingsdebatten gevoerd, en daarbij deed ze het heel aardig. Ze wist kort en krachtig, maar vooral ook in begrijpelijke taal, haar belangrijkste punten aan de kiezer duidelijk te maken. Daarnaast kwam ze bijzonder charmant over tijdens eerdere debatten. Hoe meer ze in het nauw werd gedrukt door haar tegenstanders, hoe meer de kiezers het haar gunden om het debat te winnen. En als ze een harde aanval plaatste, dan deed ze dat niet emotioneel maar met een brede en sympathieke glimlach op haar gezicht.

Dat zal haar helpen bij de cruciale vraag waar dit vicepresidentiële debat uiteindelijk om gaat. Wie gunt het publiek de overwinning?

Dit artikel verscheen vandaag in nrc.next als vierde deel van de serie ’Overtuigen in de States’ waarin Victor Vlam en Lars Duursma analyseren hoe Barack Obama en John McCain kiezers proberen te overtuigen.

1 reactie

  1. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 4 oktober 2008

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.