Een Obama-speech… LIVE!

Het is geen groot geheim: ik vind Obama een goede spreker. Een voorbeeld voor ons allemaal. Afgelopen maandag stonden Lars en ik op de tweede rij bij een belangrijke speech van deze grote spreker die volgens alle peilingen de verkiezingen van volgende week dinsdag met overmacht gaat winnen. Wat viel op aan de speech en hoe voelde het om twee meter van onze held te staan?

De speech van Obama was wat de campagne zijn “closing argument” noemt. Hiermee zet Obama de keuze neer die de kiezer heeft volgens hem na een lange, soms bittere en vaak harde campagne. De speech bevatte alle bekende thema’s van Obama. Thema’s die hij al twintig maanden lang verkondigt: hoop, veranderingen, weg met de oude manier van politiek bedrijven. Het is moeilijk te overschatten wat een prestatie dit is. De thema’s die hij introduceerde toen hij aankondigde een gooi te doen naar het presidentschap zijn niet alleen overgenomen door de kiezers, maar ook door de tegenstanders. Dat geeft aan hoe sterk zijn positie is volgende week dinsdag.

Tot die tijd, zijn er nog een aantal campagne-evenementen, met gruwelijk lange dagen (18 uur!). Het is ook duidelijk te zien dat de kandidaten moe zijn en niet altijd even veel zin hebben in – weer! – een rally. Toen Obama een rondje langs de mensen maakte na zijn speech, kwam hij een jongeman tegen die hem vroeg niet één, niet twee maar drie keer zijn boek – Dreams from my father – te signeren. Obama reageerde getergd: “Too many books guys. This looks like it’s going straight on Ebay!” En daarmee liep hij weer door.

Hoewel er duizenden mensen in de zaal zitten, is het slechts voor honderd mensen of zo weggelegd om handen te schudden met de presidentskandidaat. Toch is dit een belangrijk deel van elke rally. Alleen al het feit dat hij beschikbaar is om aan te spreken of aan te raken, maakt een kandidaat toegankelijk.

Ik voelde me best vereerd om op zo’n kleine afstand een speech van hem bij te wonen. En om hem de hand te geven was ook erg bijzonder. Maar toch was ik een beetje underwhelmed. De verwachtingen die ik had waren hoog en die kon hij met zijn toespraak bijna niet overtreffen. Maar ik zou zo weer naar een speech van Obama gaan! (En wellicht gaan we dat ook doen!)

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.