Barack Obama: I have a… autocue!

Barack Obama staat bekend als een begaafd spreker. Toen hij na zijn onverwachte overwinning in Iowa een fenomenale overwinningsspeech gaf (zie onder), werd hij zelfs vergeleken met Martin Luther King. Weinigen hadden door dat de Democratische presidentskandidaat bij zijn speech gebruik maakte van een beproefd hulpmiddel uit Hollywood: de autocue.

Buiten het zicht van de camera staat aan de linker- en rechterzijde van Obama een doorzichtig display waarop de tekst van zijn betoog wordt geprojecteerd. Terwijl hij de tekst opleest wekt hij de illusie constant oogcontact te houden met zijn publiek.

Vele Amerikaanse sprekers maken bij publieke optredens gebruik van de zogenaamde teleprompter. De techniek wordt in Hollywood al gebruikt sinds de jaren vijftig. Het was voormalig acteur Ronald Reagan die hem mee naar Washington bracht toen hij in 1980 werd verkozen tot president. Het werd zijn sincerity machine genoemd. Hij gaf geen speech zonder het apparaat!

Door de autocue had Obama’s toespraak een uitgesproken presidentiële uitstraling. Hij klonk geraffineerder in woordkeus en opbouw dan de geïmproviseerde praatjes van zijn opponenten. Maar de autocue beperkte ook Obama’s bewegingsvrijheid en maakte zijn speech formeler en afstandelijker.

Dat was waarschijnlijk strategisch. Nu het Amerikaanse publiek een voorproefje heeft gekregen van een President Obama is de vraag: wil het meer?

8 reacties

 1. Door Lars Gepubliceerd op 16 januari 2008

  Leuk! Het grappige is dat veel Nederlanders geschokt zullen reageren, terwijl de Amerikanen het de normaalste zaak van de wereld vinden.

  Obama is volgens Karl Rove – jaja, dubieuze bron – wel de enige presidentskandidaat die bij de eerste reactie op de uitslag in Iowa zijn boodschap oplas van de autocue.

 2. Door Job ten Bosch Gepubliceerd op 16 januari 2008

  Aardig dat je het echt kan zien als je de youtube video erbij neemt.

  Vraag:
  Is er één autocue, voor ons links, of staat er nog eentje aan de rechterkant?

 3. Door Arjan Rooyens Gepubliceerd op 17 januari 2008

  Gerrit Zalm heb ik zelf ook zien speechen met een teleprompter. Dat is overigens geen groot scherm, maar waren de bekende twee glazen platen.

  Zelfs als publiek vallen die niet op. En de spreker kan naar de linker en de rechter kijken.

  Je ziet Barack mooi van de linker naar het rechter kijken.

  Maar inderdaad: Om de speech scherp te krijgen: Erg goed gelukt!

 4. Door Arjan Rooyens Gepubliceerd op 17 januari 2008

  En we hebben beeld – Een glazen teleprompter:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Clinton1997SOTU.jpg

 5. Door Eric Gepubliceerd op 17 januari 2008

  Toch even checken hoor: Marten Luther King deed het toch zeker wél zonder teleprompter / autocue?! Anders ben ik wéér een illusie armer!

 6. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 18 januari 2008

  Dat klopt, Eric…Martin Luther King gebruikte geen autocue.

 7. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 20 januari 2008

  Het wordt een trend om de autocue te gebruiken. Ook McCain maakte er vanmorgen gebruik van na zijn overwinning in South Carolina.

  Dat is opvallend omdat zijn vorige overwinningsspeech (in New Hampshire) overduidelijk niet opgelezen werd van een autocue. Sterker nog, het enige dat hij had waren op een servetje gemaakte, (kennelijk) slecht leesbare aantekeningen.

  Bekijk het vershil:
  South Carolina speech, met autocue
  New Hampshire speech, zonder autocue

 8. Door Peter Gepubliceerd op 20 januari 2008

  Jeetje, da’s inderdaad een verschil! Zijn er ook Nederlandse politici die de autocue gebruiken?