Bill Clinton en de CDA-strategie

Bill & Hillary ClintonBill Clinton heeft dankzij de kandidatuur van zijn vrouw een actieve rol op het politieke toneel. Hij is een integraal onderdeel geworden van Hillary’s campagne, wat opmerkelijk is voor een oud-president. Bill is de aanvaller en vervult feitelijk de rol die Maxime Verhagen had bij Jan-Peter Balkenende. Deze week alleen al beschuldigde hij Barack Obama van het steunen van Republikein Ronald Reagan, het plegen van verkiezingsfraude en het vertellen van sprookjes over de Irak oorlog.

De strategie is meesterlijk. Bill doet het vieze werk, terwijl Hillary – ook niet te verlegen om in de aanval te gaan – haar presidentiële uitstraling en waardigheid kan behouden. Maar omdat Bill een populaire oud-president is, naar wie Democraten gewend zijn te luisteren, hebben zijn woorden een extra aura van gezag.

Deze harde aanpak legt de Clintons geen windeieren. Elke keer als Obama verwijten naar zijn hoofd krijgt geslingerd, wordt hij gedwongen daarop te reageren. Kostbare tijd in interviews en debatten besteedt hij aan het weerleggen van de beschuldigingen van een voormalig president, in plaats van het overtuigen van kiezers van zijn verhaal, plannen en visie.

Het is precies zoals James Carville, ooit campagneleider van Bill Clinton, het verwoordde: “Je tegenstander kan niks akeligs over je zeggen, zolang hij jouw gebalde vuist in zijn mond heeft.”

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

2 reacties

  1. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 24 januari 2008

    Interessant stuk!! Je zou toch denken dat er in het team van Barack Obama iemand zit die hem kan waarschuwen voor de fouten die o.a. Wouter Bos maakte bij de vorige verkiezingen.

    De vraag is natuurlijk: hoe moet hij hier mee omgaan? Wie is de tweede man van de Barack Campagne? Wie heeft het gezag en de uitstraling om, in plaats van Obama zelf, de beschuldigingen van Bill krachtig tegen te spreken?

  2. Door Job ten Bosch Gepubliceerd op 24 januari 2008

    Edwards maakt geen kans meer.

    Is het een idee, om hem de Verhage rol toe te spelen?

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.