De flip-flopper: terug van weggeweest

Mitt Romney flip flopDe Republikense presidentskandidaat John McCain profileert zich graag als een tegendraadse senator. Dat imago maakt hem populair bij het brede publiek. Conservatieve Republikeinen mogen verachten hem, onder meer vanwege zijn ideeën over immigratiebeleid en hervorming van de campagnefinanciering. Bij de voorverkiezingen in Florida overtuigde McCain júist deze groep kiezers om op hem te stemmen. Hoe? McCain schilderde zijn grootste rivaal af als de nieuwe John “flip-flop” Kerry.

McCains rivaal is Mitt Romney. Die heeft net als Kerry destijds de neiging om over gevoelige onderwerpen van mening te veranderen. Daar is natuurlijk op zich niks mis mee. Soms nopen ervaring of veranderingen in de samenleving je ertoe om je mening te herzien. Maar andere keren is het enige wat verandert de mening van de meerderheid. En dan wekt het de schijn van opportunisme om ook jouw denkbeeld aan te passen. De Amerikaanse kiezer verwacht terecht dat hun leiders betrouwbaar zijn.

George W. Bush speelde bij de vorige verkiezingen handig in op de wispelturigheid van Kerry. Het campagneteam van Bush zond de volgende – inmiddels legendarische – tv-spot uit. De boodschap is simpel: Kerry waait met alle winden mee – letterlijk en figuurlijk.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=pbdzMLk9wHQ[/tube]

Om Romney als onbetrouwbaar af te schilderen gebruikte McCain bijna precies dezelfde tv-reclame, inclusief de muziek van Johann Strauss. Dit is een slimme strategie. Niet alleen omdat het Romney afschildert als onbetrouwbaar, maar ook omdat Romney wordt gekoppeld aan de negatieve associaties die de Republikeinen hebben met Kerry.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=EgbQviUqndg[/tube]

Door de negatieve campagne van McCain was de keuze voor de Republikeinen in Florida tussen iemand die ze niet mogen en iemand die ze niet vertrouwen. En net zoals vier jaar geleden werwierpen de kiezers onbetrouwbaarheid.

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

2 reacties

  1. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 1 februari 2008

    Wat McCain kan, kan ik ook, moet Romney hebben gedacht. Hij vergelijkt nu de campagnatactieken van McCain met die van oud-president Nixon, die afgetreden is na het Watergate schandaal.

    Link

  2. Door Job ten Bosch Gepubliceerd op 12 februari 2008

    Aardig om het ‘canned laughter’ op de achtergrond bij het tweede filmpje te horen.

    De ‘grap’ rondom de ‘fee’s’ komt daardoor beter aan (want zo grappig is het niet).

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.