De Traan die het verschil maakte

Eindeloos werd het fragment herhaald. En volgens analytici speelde de emotionele uitbarsting van Hillary Clinton een belangrijke rol bij haar onverwachte overwinning in de staat New Hampshire. De heftige reacties op het voorval illustreren de lastige positie van een vrouw aan de top. Als ze te hard is, verraadt ze haar vrouwelijkheid. Als ze te zacht is, is ze niet geschikt voor de baan.

Clinton treedt met haar stijl in de voetsporen van de illustere Margaret Thatcher. Zij stelde zich destijds op als de efficientste, hardste en meest doelgerichte bestuurder. Tegelijkertijd stopte ze haar vrouwelijkheid niet weg: ze buitte die zelfs uit. Toen Thatcher flink werd aangevallen door een aantal van haar (allemaal mannelijke) concurrenten, merkte ze gekscherend op dat een vrouw van haar leeftijd geniet van de aandacht van zo veel mannen!

Toen de campagnestrijd steeds heter werd, zagen we vooral de harde Clinton. Veel vrouwen in Iowa verkozen daarom haar veel charismatischer opponent Barack Obama. Maar door De Traan herstelde ze haar geloofwaardigheid bij vrouwen binnen enkele seconden.

Als een ogenschijnlijk spontaan moment een campagne veel voordeel biedt wordt de vraag altijd gesteld. Is het echt of was het met voorbedachte rade? Kijk, beslis en geef je commentaar hieronder!

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

4 reacties

 1. Door Job Gepubliceerd op 14 januari 2008

  Echt of vals

  Die trilling in haar stem is wel net voordat ze haar kernboodschap “ready to lead from day one” over de bunnen brengt. Het kan natuurlijk zo zijn dat haar politieke instinct direct na ‘de traan’ haar daartoe bewoog of dat ze haar kernboodschap sowieso om de haverklap herhaalt, maar ik neig toch naar voorbedachte rade.

 2. Door Eric Gepubliceerd op 14 januari 2008

  Voorbedachte rade, zonder twijfel.

 3. Door Lars Gepubliceerd op 14 januari 2008

  Ik ga toch voor het compromis. De emoties van Hillary Clinton zijn niet vals, denk ik. Stress en een gebrek aan slaap kan op zo’n moment best emoties bovenhalen. Ik geloof wel dat het campagneteam Clinton heeft aangeraden om haar emoties, in tegenstelling tot anders, niet langer te onderdrukken.

 4. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 5 februari 2008

  Ja hoor, daar is de traan weer! De avond voor Tsunami Tuesday. Wat een toeval!

  http://www.swamppolitics.com/news/politics/blog/2008/02/clinton_crys_in_connecticut.html

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.