De echo van Kennedy

John F. KennedyZelfs de dochter van John F. Kennedy ziet de gelijkenis tussen Barack Obama en haar vader, de populaire oud-president van Amerika. En dat is geen toeval. De mentor van Obama’s team van speechwriters is Ted Sorensen, de man die een kleine vijftig jaar geleden de woorden schreef waarmee President Kennedy een generatie Amerikanen inspireerde.

Van Amerikaanse politici wordt geëist dat zij een groot aantal speeches geven die onmogelijk allemaal zelf geschreven kunnen worden. Om Kennedy daarbij te helpen trad Sorensen toe tot zijn kernteam. Hij schreef alle grote speeches van Kennedy. Uit zijn pen kwam ook de bekende antimetabool: “Ask not what your country can do for you; ask what you can do for your country.”

Tegenwoordig is Sorensen bijna tachtig en zo goed als blind. Hij heeft geen actieve rol meer in de politiek, maar steunt Obama wel vanaf de zijlijn. Hij kent de speechwriters van Obama goed omdat zij hem hebben geholpen bij het schrijven van zijn memoires.

Maar – en dat is opmerkelijk – hij geeft nu toe zo nu en dan wat regels aan te leveren voor de speeches van Obama: “I’ve given them a phrase or suggestion or two.”

We wisten al dat Obama’s speechwriters voor inspiratie teksten en speeches lazen van President Kennedy en zijn eveneens vermoorde broer Senator Robert Kennedy. Ook kreeg Obama afgelopen maand steunbetuigingen van prominente leden van de Kennedy-familie. Maar hiermee wordt de link duidelijker dan ooit: ze hebben dezelfde speechwriter!

Dat Obama de nominatie zal krijgen staat voor Sorensen vast. Sterker nog, Sorensen heeft op internet een speech gepubliceerd die Obama kan geven op de conventie van de Democratische partij wanneer hij officieel de kandidaat wordt. De climax van de speech verwijst naar President Kennedy:

“I’m told that John F. Kennedy was fond of quoting Archimedes, who explained the principle of the lever by declaring: “Give me a place to stand, and I can move the world.” My fellow Americans — here I stand. Come join me, and together we will move the world to a new era of a just and lasting peace.”

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.