En dan nu Clinton… nee, Obama!

Obama vs. ClintonHet was gisteravond een eigenaardig spektakel op de Amerikaanse televisie. Nadat de uitslag in de staat Wisconsin bekend was, betrad Hillary Clinton het podium. Maar nog voordat zij echt op dreef was, ging ook Barack Obama achter het katheder staan. De tv-zenders werden gedwongen om te kiezen tussen twee speeches. Voor wie denk je dat de zenders kozen?

Dit is hoe CNN de keuze maakte:

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=G8FRA7k6RVI [/tube]

Dat CNN en andere zenders de Clinton speech afbraken voor Obama was voorspelbaar. Hij is een betere spreker die kijkers langer kan boeien. Daarnaast, hij is de winnaar van de dag en verdient meer aandacht.

De stunt van Obama was een strategische zet. Sinds Super Tuesday weigert Clinton de overwinningen van Obama te erkennen – laat staan dat ze hem feliciteert, zoals gebruikelijk is. Het grootste deel van haar speech is een aanval op Obama. En dat heeft hij nu weten te voorkomen.

Normalitair coördineren de campagnes de tijden waarop een kandidaat gaat speechen met elkaar. Maar Obama was zo gebrand op het ontnemen van zendtijd van Clinton dat hij een speech gaf van ongekende lengte: 45 minuten. Toen hij klaar was waren de kijkers de speech van Clinton al lang vergeten!

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.