Het debat over het debat

Obama vs. ClintonLang werd verwacht dat op Super Tuesday de beslissing voor de presidentiële nominaties zou vallen. Voor de Republikeinen was dat het geval, maar niet voor de Democraten. En dus zijn Hillary Clinton en Barack Obama druk aan het onderhandelen over hun deelname aan toekomstige debatten om de kiezers te overtuigen.

Maar de onderhandelingen lopen stroef. Clinton eist meer debatten dan ooit: één per week. Obama wil een rustiger schema. En daar rekende Clinton op!

Clinton maakt gebruik van een klassieke tactiek in verkiezingen. Haar campagne doet publiekelijk een voorstel aan het Obama-kamp met voorwaarden die zijn campagne nooit zal accepteren, in dit geval het hoge aantal. Wanneer Obama dan het voorstel verwerpt, dan wordt hij door Clinton beschuldigd van het uit de weg gaan van onderlinge debatten. Haar campagne kan suggereren dat dit zo is, omdat Obama inhoudelijk niet sterk genoeg is.

Het is een slimme tactiek die ook in Nederland is toegepast door Mark Rutte. Hij nodigde Rita Verdonk uit tot 18 debatten in de strijd om het VVD lijsttrekkerschap. Net zoals Obama nu, reageerde Verdonk door te zeggen dat zij liever rechtstreeks contact zoekt met de kiezers.

Een debat is bovendien risicovol: één misstap kan het momentum van een spreker breken. Traditioneel zijn het vooral de kandidaten die op achterstand staan in de peilingen, die behoefte hebben aan meer debatten.

Maar mogelijk is het ditmaal meer dan de klassieke tactiek. We schreven het al eerder: Obama is een geweldige spreker, maar een aanzienlijk minder overtuigende debater. De voormalige First Lady versloeg hem tot nu toe in bijna elk debat. Ook daarom heeft Clinton waarschijnlijk behoefte aan meer debatten.

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

3 reacties

 1. Door Wessel Gepubliceerd op 11 februari 2008

  Klopt, en nog een reden is dat Hillary op zwart zaad komt te zitten, en debatten voor haar gratis air time betekenen.

 2. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 14 februari 2008

  Hier een voorbeeld van hoe Clinton de weigering van Obama uitbuit om niet mee te doen aan vier debatten. Precies zoals beschreven hierboven: eerst de constatering dat Obama minder wil debatteren. Vervolgens een aantal suggestieve argumenten.

  http://www.youtube.com/watch?v=HzGbj_ERlJ0

 3. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 14 februari 2008

  Vooruitziende blik inderdaad! Obama-supporters spreken al schande van deze negative ad. Ik vind het allemaal wel meevallen. Echt persoonlijk wordt het immers niet.

  Ben benieuwd waar de Republikeinen straks mee gaan komen. “Blacks against Obama” à la Swift Boat Veterans tegen Kerry?

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.