It’s the money, stupid!

Money money moneyGeld is de ziel van de Amerikaanse politiek. In de strijd om het Witte Huis wordt alleen al aan advertenties en reclames $3 miljard uitgegeven volgens CNN. Voordat hij de kiezer kan overtuigen, moet een presidentskandidaat geldschieters overtuigen – ook wel fundraising genoemd. En Democraat Barack Obama is er de absolute kampioen in.

Afgelopen week maakte Obama bekend dat hij alleen al in de maand januari $32 miljoen heeft opgehaald. Dat komt bovenop de meer dan $100 miljoen die hij in 2007 al heeft ingezameld. Zelfs voor Amerikaanse begrippen is dit een recordbedrag. Het betekent dat naast dagelijks honderden handjes te schudden, baby’s te kussen en toespraken te houden, Obama elke dag meer dan een miljoen dollar heeft verdiend!

Het grote geld leidt tot excessen die de Nederlandse politiek vreemd zijn. Natuurlijk gaat veel geld op aan een netwerk van plaatselijke campagnekantoren en tv-reclames. Maar tot vorige maand waren de campagnes van Hillary Clinton en Barack Obama in het bezit van ieder twee jumbojets. Twee, ja! De één voor de kandidaat en zijn campagnestaf; de ander voor meereizende pers.

Natuurlijk komt een groot deel van het geld van grote bedrijven die hopen op een goede relatie met de nieuwe president. Maar dat is niet het hele verhaal. Uit de cijfers van Obama blijkt ook dat 170.000 doorsnee Amerikanen geld hebben gegeven aan zijn campagne. Het Amerikaanse systeem dwingt de campagnes om de burger in een vroeg stadium bij de campagne – en dus het democratisch proces – te betrekken. Ditmaal is de betrokkenheid kennelijk groter dan ooit!

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

8 reacties

 1. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 4 februari 2008

  Hoeveel is dat nou in perspectief met de Nederlandse verkiezingen?

  $130m = €80m

  Maar Amerika heeft bijna 20x zoveel inwoners als bijv. Nederland. Volgens mij wordt er hier ook wel een paar miljoen uitgegeven per partij. Weliswaar niet bij de Rita/Rutte of Lousewies/Pechtold verkiezingen, maar wél bij de landelijke verkiezingen.

 2. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 4 februari 2008

  Obama heeft gisteren tijdens de Superbowl een promoclip uitgezonden, zie:

  http://www.politico.com/blogs/bensmith/0208/Obamas_Super_Bowl_buy.html

  Dat zal aardig wat pegels hebben gekost. 🙂

 3. Door Roy Gepubliceerd op 5 februari 2008

  ‘Hoeveel is dat nou in perspectief met de Nederlandse verkiezingen?’

  Behoorlijk veel, als je bedenkt dat dat het budget van 1 campagneteam dat niet eens campagne voert voor een hele partij maar voor 1 persoon. Ter vergelijking: De SP schijnt een budget van 10 mln euro te hebben en heeft daarmee veruit het grootste budget. PvdA zit meen ik rond de 4 mln euro. Dan hebben we het wel over het budget voor de landelijke verkiezingen, zover is het in de VS nog niet eens…

 4. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 5 februari 2008

  Nou ja, dan vind ik het dus helemaal niet zoveel. Verhoudingsgewijs (€ per inwoner) heeft Obama dan nog maar 40% binnengehaald van wat de SP bij de verkiezingen uitgeeft.

 5. Door Roy Gepubliceerd op 6 februari 2008

  Dan maak je wel een erg simpele berekening, ten eerste omdat die 80m euro alleen nog maar het geld voor de voorverkiezing is en voor een van de vele kandidaten. Kijk je naar het geheel (bovenstaand verhaal gaat immers niet alleen over Obama) dan word het vast wat duidelijker.

  Totaal word dus naar verwachting 3 miljard dollar uitgegeven, oftewel 1,85 miljard euro. Deel dit door 20 (om te vergelijken met NL) dan kom je uit op 93 miljoen euro.

  Wetende dat de SP met 10 mln veruit de partij met grootste budget is en er vanuitgaande dat de andere grote partijen rond de 5 mln gemiddeld zitten en de kleintjes ver daaronder, kom je op een totaalbudget van naar schatting rond de 30 mln.

  In de VS word verhoudingsgewijs dus ongeveer 3x zoveel uitgegeven aan de verkiezingen. Ten opzichte van Nederland dus wel degelijk vrij veel.

 6. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 6 februari 2008

  Vrij veel, niet schokkend veel. Zijn we het helemaal eens. 😀

 7. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 6 februari 2008

  Het is moeilijk om een zuivere vergelijking te maken. Het totaalbedrag in Amerika is nog veel hoger als je niet alleen naar het geld kijkt dat een kandidaat zelf uitgeeft, maar ook dat namens hem wordt uitgegeven — door de partij en onafhankelijke politieke groeperingen.

  Hierdoor is het totale bedrag besteedt aan verkiezingen vrij ondoorzichtig, maar wel hoog.

 8. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 6 februari 2008

  Ha, goed punt. We hebben in Nederland inderdaad nog geen ‘oorlogsveteranen tegen Mat Herben’ taferelen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.