Waarom politici door applaus heen praten

Wie net zo veel naar de speeches kijkt van de Amerikaanse presidentskandidaten als wij, zal hebben opgemerkt dat de kandidaten meestal door applaus heen praten. Dat lijkt gek. Waarom zouden ze het applaus afbreken dat is opgeroepen door een zorgvuldig voorbereide en nauwkeurig geformuleerde one-liner? Het is geen slordigheid, maar draagt veel bij tot hun charisma.

Dit is hoe de beproefde methode werkt. De spreker hervat kort na het hoogtepunt van het applaus zijn speech. Meestal worden speeches geschreven met dit in het achterhoofd. De regels na een one-liner zijn niet belangrijk om de speech te kunnen volgen want de meeste mensen zullen ze nauwelijks horen.

Ook Martin Luther King pastte de techniek toe terwijl hij toewerkte naar de climax in zijn bekendste speech:

Het gevecht tegen het applaus geeft onbewuste signalen af aan het publiek over de spreker, die bevorderend zijn voor zijn imago. Door te doen alsof hij het applaus weigert te accepteren, komt de spreker over als bescheidener. Geven we allemaal niet liever een compliment aan een bescheiden persoon dan aan iemand die zichzelf al de beste vindt?

Daarnaast geeft de spreker er blijk van meer waarde te hechten aan het overtuigen van mensen dan aan het krijgen van waardering. Met andere woorden: hij wil niet het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleden voor zichzelf, maar hij doet het voor de burgers. Dat zien kiezers graag!

Door niet te wachten tot het applaus vanzelf ophoudt, krijgen kiezers een positiever beeld van de spreker. En dat leidt dan weer tot meer applaus!

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

1 reactie

  1. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 13 maart 2008

    Leuk!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.