Beslissen Republikeinen de Democratische race?

Republican partyDe strijd om de Democratische nominatie voor het presidentsschap is nog niet beslist, in tegenstelling tot die van de Republikeinen. Er wordt meer en meer met modder gegooid en de strijd is zich aan het verharden. De Republikeinen hebben alle belang bij een voortdurende strijd tussen Hillary Clinton en Barack Obama. Daarom helpen ze graag een handje.

Uit steekproeven blijkt dat er een significant aantal Republikeinen op Clinton hebben gestemd in Mississippi, Ohio en Texas. In de laatste staat hebben 119,000 Republikeinen hun stem uitgebracht op de voormalige First Lady. Zij won de primary in Texas met slechts 101,000 stemmen verschil. Met andere woorden, zonder de steun van die Republikeinen had Clinton waarschijnlijk niet gewonnen in Texas!

Sommige Republikeinen zullen Clinton oprecht steunen, zoals ook sommige Democraten voor George Bush hebben gestemd vier jaar geleden. Maar opmerkelijk is dat het aantal Republikeinen dat meedoet aan de Democratische voorverkiezingen procentueel gezien is toegenomen sinds John McCain genoeg kiezers achter zich heeft weten te scharen om de nominatie van zijn partij binnen te halen.

Daarom is het vermoeden van politieke analisten (zie de eerdere link) dat Republikeinen strategisch zijn gaan stemmen. Zij stemmen op Hillary Clinton omdat zij geloven dat zij de zwakkere kandidaat is in de verkiezingen van november. John McCain kan haar makkelijker verslaan dan Barack Obama. Op deze manier zorgen ze er bovendien voor dat de strijd tussen de twee kandidaten nog maanden zal voortduren.

Maar niet alleen Clinton hoopt op steun uit deze zeer onverwachte hoek. Ook Obama rekent op de steun van Republikeinen in Pennsylvania. Hoe dan? Obama doet het goed in staten waar niet alleen geregistreerde Democraten mogen stemmen, maar ook Republikeinen en onafhankelijke kiezers (zolang ze maar niet in de voorverkiezingen van beide partijen stemmen). In Pennsylvania mogen alleen Democraten stemmen. Daarom roept Obama Republikeinen en onafhankelijken die hem steunen op zich te registreren als Democraat.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=vI_m3UPpRRY[/tube]

En zo zijn het misschien de Republikeinen die het verschil zullen maken binnen de Democratische voorverkiezingen. Die ironie hiervan zou aan weinig mensen verloren gaan – laat staan de politieke commentatoren.

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.