De strijd om aandacht

Presidentskandidaten en seriemoordenaars hebben één ding gemeen: aandacht van de media komen ze niet tekort. Tenzij je John McCain heet. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat de Republikeinse presidentskandidaat in de week voorafgaand aan de voorverkiezingen in Pennsylvania, een rol speelde in 24,1% van de Amerikaanse berichtgeving over politiek. Barack Obama, ter vergelijking, speelde een rol in 75,6% van de berichtgeving. Wat betekent dit voor de kansen van de verschillende kandidaten om de nieuwe president te worden?

De gegevens worden van week tot week bijgehouden. Hoewel McCain meer aandacht kreeg in de week ervoor, zijn deze cijfers representatief voor hoe de Amerikaanse media haar aandacht heeft verdeeld de afgelopen twee maanden. De nog immer voortdurende strijd bij de Democraten verdrukt John McCain naar de achtergrond.

Dit is een belangrijke constatering. Wellicht is de lange strijd tussen Obama en Clinton om de nominatie van hun partij niet slecht voor de kansen van de Democraten om het Witte Huis te veroveren.

Hoewel niet alle media aandacht gunstig is, domineren de thema’s van de Democraten de media. In plaats van discussies over onderwerpen waar Republikeinen sterk staan, zoals het homohuwelijk, gaat het over de gezondheidszorg en de economie.

De afgelopen week waren Clinton en Obama vaak negatief in het nieuws. Maar de enkele keren dat hij in het nieuws was, was McCain ook negatief in het nieuws. Een groot deel van vorige week was hij bezig met te ontkennen dat hij te oud is (hij is 71 jaar) voor het presidentsschap.

En hoeveel media aandacht kreeg de zittende president? Aan President Bush werd 0,3% van de berichtgeving gewijd. Dat is de helft van de aandacht die oud-president Bill Clinton kreeg vorige week.

Victor Vlam is debattrainer bij Debatrix. Hij woonde zeven jaar in de VS en volgt voor debatblog.nl de Amerikaanse (voor)verkiezingen.

2 reacties

  1. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 2 mei 2008

    Chuck Todd schreef gisteren op MSNBC wel een aardig stukje over het in de schijnwerpers staan:

    *** The front-runner spotlight: Should Tuesday’s results end up giving Clinton more momentum and extend this race even longer, it could be the worse thing to happen to Clinton. Why? It could invite the dreaded front-runner spotlight. Think about it: None of the remaining candidates has done well when the media spotlight was on them the brightest. The most intense coverage McCain received was in the first six months of 2007, the worst six months of his campaign and the period of time he was the closest thing the GOP had to an inevitable nominee. Clinton’s toughest coverage came from about October 2007 to March 1, 2008, the worst six months of her campaign and the time she was considered the inevitable nominee. Now, it’s Obama’s turn in this version of “kill the man.” Remember that game? Where the goal was for everyone to tackle the person with the football? Welcome to political kill the man, in which the media and opponents have successfully tackled McCain last year, Clinton earlier this year, and Obama now. Of course, someone has to survive this war of attrition. We’re not going to find new candidates to tackle, are we?

    http://firstread.msnbc.msn.com/archive/2008/05/02/971485.aspx

  2. Door Ludo Gepubliceerd op 14 mei 2008

    Journalisten zijn gewoon linkse figuren. Daar heeft het mee te maken!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.