Beter goed gejat…

Toen ik aan het lezen was over het debat tussen de twee kandidaten voor het vice-presidentschap in 1992, kwam ik een citaat tegen dat mij zeer bekend in de oren klonk. “George Bush taking credit for the Berlin Wall coming down is like the rooster taking credit for the sunrise,” zei Al Gore in debat. Kenners van de Nederlandse politiek kennen dit citaat wellicht ook. Welk metaforenmeester heeft hem nog niet zo heel lang geleden in Nederland gebruikt?

Voormalig SP-leider Jan Marijnissen is het antwoord. In 2006 na afloop van de troonrede kenmerkte hij het opscheppen van het kabinet over de economische vooruitgang als volgt: “Dit soort borstklopperij doet erg denken aan de haan die kraait en zegt: ‘Kijk de zon komt op, en daar heb ik voor gezorgd.’”

Destijds schreeft Lars Duursma een artikel in NRC.next over de metaforen van Jan Marijnissen. Beter een metafoor die goed gejat is dan slecht bedacht!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.