Bill Clinton: up close & personal

De locatie was niet prestigieus: de gymzaal van een middelbare school. Maar de spreker wel: voormalig president van Amerika, Bill Clinton. Wanneer hij de zaal binnenstapt, voel je het direct. Als enige van de verschillende politici die we tot nu toe hebben gezien, lag de voormalig president niet vastgeketend aan de teleprompter. Zijn speech wekte een bijna intieme indruk. En dat is best knap: er zaten zo’n tweeduizend mensen in de zaal!

Clinton stond door de afwezigheid van de teleprompter niet stijf achter een spreekgestoelte. Nee, hij liep rond met een microfoon in zijn ene hand, druk gebarend met zijn andere hand. Omdat hij de aanwezige mensen recht kon aankijken – en zelfs de mensen in de uithoeken betrok bij zijn speech – was het moeilijk om even niet op te letten. Zijn blik hield de iedereen bij de les!

De inhoud van het verhaal bevorderde de intimiteit. Met gevoel voor details vertelde Clinton hoe Obama hem imponeerde. De Democratische presidentskandidaat vroeg hem naar oplossing voor de wereldwijde financiële crisis – “niet de populairste oplossing, maar de beste oplossing”. Hiermee maakte Clinton zijn verhaal persoonlijk. Zijn speech kon niet worden gegeven door een willekeurig ander persoon, het was zijn speech. En daarmee haalde hij elke indruk onderuit dat hij Obama maar gematigd zou steunen.

Het ontbreken van de teleprompter had ook een effect op de inhoud van zijn speech. Een spreker die speecht uit het geheugen heeft een duidelijkere en explicietere rode draad nodig om te zorgen dat het verhaal bondig en krachtig blijft. Teleprompter-speeches hebben een rode draad die vaak beter te ontdekken is als je hem leest, dan als je hem alleen hoort. Clinton kondigde dan ook aan het begin drie punten aan waarop Obama beter is dan John McCain: een gezonde politieke filosofie, zinvolle beleidsvoorstellen en de vaardigheid om de juiste beslissingen te maken.

Maar hoewel ik me de structuur van de speech nog goed kan herrineren, is er niet één one-liner die ik me kan herinneren. Die ontbraken in zijn speech. En dat raakt aan één van de grootste minpunten van Clinton. Iedereen herinnert zich hem als een goede spreker, maar niemand kan nog één speech van hem opnoemen.
Bill Clinton tijdens zijn toespraak

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.