Winst voor Obama, een zege voor de retoriek

Gisteren won Barack Obama overtuigend de Amerikaanse verkiezingen. In slechts vier jaar tijd heeft een onbekende politicus uit Illinois zich omgetoverd tot de nieuwe president van Amerika. En dat is grotendeels dankzij het retorische talent van Obama. De speech die hij vier jaar geleden gaf op de Democratische conventie maakte hem onmiddellijk een kandidaat voor het presidentschap. De zege van Obama vannacht is het ultieme bewijs dat mensen met goede communicatieve vaardigheden het ver schoppen. En ik geloof dat dit niet alleen geldt in de politiek, maar ook in het bedrijfsleven.

Veel van de technieken van Obama kan een directeur ook gebruiken om zijn personeel te motiveren in tijden van tegenspoed. Zij kunnen gebruikt worden door alle lagen van het personeel om het bedrijf, haar visie en haar product beter en overtuigender neer te zetten. Om die reden hebben Lars en ik de succesvolle training ontwikkeld ‘Spreken als Obama’, waaruit belangrijke tips zijn gedestilleerd voor een nieuw hoofdstuk in de derde, herziene druk van ‘Ik krijg altijd gelijk’.

En wat Obama kan, is niet alleen talent. Zo kort als acht jaar geleden werd Obama nog beschreven als een saaie, humorloze spreker. Hij deed toen een poging om Afgevaardigde te worden in het Congress voor een district in zijn thuisstaat. Zijn poging was niet succesvol, maar fungeerde als prikkel voor Obama om zijn vaardigheden aan te scherpen. Door veel te oefenen en ongetwijfeld goede, deskundige feedback te krijgen, ontwikkelde hij zich tot de beste spreker van zijn generatie. En de eerste zwarte president van Amerika.

1 reactie

  1. Door Jan Gepubliceerd op 7 november 2008

    Grappig, ik dacht dat Obama een geboren spreker was

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.