Een goede spreker: geboren of gemaakt?

Het is een van de grootste misverstanden die bestaat rondom spreken in het openbaar: goede sprekers worden geboren, niet gemaakt. Al het bewijs duidt erop dat het onwaar is. En erger nog: het maakt mensen passief. Want als je toch niet goed kan worden, waarom zou je het dan proberen? Waarom zou je gaan oefenen of er een training in volgen? 

Barack Obama, iemand die wordt gezien als de beste spreker van zijn generatie, stond ooit bekend als een slechte spreker. Toen hij in het verleden een poging deed om een zetel te bemachtigen in het Amerikaanse Congres werd hij door de pers omschreven als een saaie, stijve en humorloze spreker. Een politicus die te veel een professor was en niet inspireerde. Dat lijkt lang geleden, maar dit werd over hem gezegd slechts acht jaar geleden.

Bill Clinton staat tegenwoordig ook te boek als een goede spreker. Echter vier jaar voordat hij tot president werd verkozen gaf hij op de Democratische conventie een speech die door pers en publiek werd neergesabeld. Sterker nog, het meeste applaus kreeg hij toen hij de woorden “tot besluit” uitsprak.

Het verschil tussen een goede spreker en een slechte spreker is dat de goede spreker vaker een slechte speech of presentatie heeft gegeven. In plaats van zijn falen te wijten aan een gebrek aan talent, zag hij het als een kans om iets waardevols te leren.

Talent helpt je misschien om sneller op een hoger niveau te komen. Maar uiteindelijk is de bereidheid om de uitdaging aan te gaan vele malen belangrijker!

4 reacties

 1. Door Robert de VRies Gepubliceerd op 1 april 2009

  wij van quality bookings zijn er van overtuigd dat een goede spreker zijn verhaal met humor moet brengen. daarom adviseren wij steeds meer comedians als sprekers. daardoor wordt de toesprak niet alleen informatief maar echt een beleving.

  gr, Quality Bookings

 2. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 15 april 2009

  Dat lijkt me eerlijk gezegd bizar slecht advies, Robert. Humor is riskant. Een grap die niet aanslaat kan in één klap het publiek van je vervreemden en je zelfvertrouwen volledig ondermijnen.

  Een verhaal kan een publiek raken als het goed wordt verteld. Richt je daar op en laat humor terugkomen als het natuurlijk tot je komt.

 3. Door Zwevert Gepubliceerd op 10 januari 2010

  Wij van WC Eend…

 4. Door spreker Gepubliceerd op 19 oktober 2010

  Een spreker moet inderdaad niet geforceerd grappig proberen te zijn. Zoals Victor al aangeeft werkt humor het beste als het natuurlijk is.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.