Hoeveel is een biljoen dollar?

Een biljoen dollar. Het bedrag is zo hoog, zo ongrijpbaar dat de meeste van ons niet precies weten hoeveel het is. Maar als je oppositie voert tegen een wetsvoorstel dat zoveel kost, is het nuttig als je kiezers wel beseffen om hoeveel geld het gaat. Daarom stonden de Republikeinen voor de uitdaging om de kosten van het steunplan van President Obama te vertalen naar termen die iedereen kan begrijpen. Hoe hebben ze het aangepakt?

De Republikeinse senator John Thune heeft het ongrijpbare bedrag door middel van beeldende taal relevant gemaakt voor zijn kiezers. Zo vertelde hij dat als je biljetten van 100 dollar blijft opstapelen totdat je tot een biljoen komt, de stapel een hoogte bereikt van 689 mijl. Indrukkwekkend. Maar hij ging verder. Als je de biljetten van 100 naast elkaar legt, omcirkelt het de aarde maar liefst 39 keer.

Niet alleen vertelde Thune dit, hij liet het zien door het vertonen van getekende afbeeldingen die achter hem stonden terwijl hij sprak. Omdat de meeste kiezers slechts een fragment van de speech zullen zien ’s avonds in het nieuws, bereikt zijn punt een grote groep kiezers.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=V6FKPMjDHDA”>http://www.youtube.com/watch?v=V6FKPMjDHDA[/tube]

Sprekers doen er goed aan om grote getallen en droge statistieken net zoals Senator Thune te beschrijven in beeldende taal. Pas als mensen het getal of het statistiekje begrijpen, draagt het bij aan het beslissingsproces.

1 reactie

  1. Door Michel Gepubliceerd op 8 februari 2009

    Mooi voorbeeld, maar eigenlijk zegt dit de kijker natuurlijk nog niks. Het zegt iets over de hoeveelheid papiergeld, dat wel. Maar is het echt belangrijk om te weten hoe hoog de stapel is? Het lijkt me veel relevanter om de waarde te vergelijken met andere dingen. Wat kunnen we nog meer doen met die 1 biljoen dollar?

    Natuurlijk spreekt dit tot de verbeelding, maar juist door onzinnige vergelijkingen – ‘waarde’ vs ‘stapel papier’ – maak je verkeerde beslissingen. Maar het doel van de senator, een schrikeffect over de hoogte van het bedrag, is vast bereikt.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.