Hoe een te lange speech President Harrison fataal werd

harrisonVandaag hebben we de tip rondgestuurd om speeches kort en krachtig te houden. Wat je misschien nog niet weet is dat een te lange speech ooit een Amerikaanse president fataal is geworden. Hoe dan? Op een koude, regenachtige en winterse dag in 1841 gaf de net ingezworen President Harrison een speech van meer dan 8000 woorden. Twee uur lang stond hij buiten in de kou zijn speech voor te dragen voor een steeds kleiner wordend publiek. Omdat hij geen jas droeg maar wel lang buiten stond, vatte hij kou en liep hij een longontsteking op. Een maand na zijn inauguratierede stierf hij eraan. Hij gaf de langste inauguratierede ooit, maar diende het kortst als president.

3 reacties

 1. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 10 juni 2009

  Leuke anekdote!

  President Polk had vier jaar later slechts drie minuten nodig om zijn plannen uiteen te zetten. Zijn voornemens? Om Texas te annexeren, invoerrechten te verlagen, de National Bank af te schaffen en het conflict tussen Oregon en het Verenigd Koninkrijk op te lossen. Hij kreeg dat alles binnen vier jaar voor elkaar, en wordt dan ook gezien als een van de beste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis.

 2. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 11 juni 2009

  Sorry Lars, maar dit is niet waar.

  President Polk gaf een vrij lange inauguratierede van bijna 5000 woorden. Daar was hij dus wel zo’n 50 minuten mee bezig, zo niet langer. Je kan hem hier nalezen: http://www.bartleby.com/124/pres27.html

  De directe opvolger van Harrison, John Tyler, gaf inderdaad wel een korte speech. Maar een vice-president die tussentijds president wordt, geeft geen traditionele inauguratierede. Meestal is het geen feestelijk moment zoals de inauguratie normaal wel wordt gezien.

 3. Door Lars Duursma Gepubliceerd op 11 juni 2009

  Hmmm, dat is zuur. Ik ging er dan kennelijk onterecht vanuit dat James C. Humes — speechwriter voor vijf Amerikaanse presidenten — zijn feiten op orde had. Hij noemt deze anekdote op p.35 van zijn boek ‘Speak Like Churchill, Stand Like Lincoln’. Zuur vooral, omdat je je afvraagt of de vele tientallen andere anekdotes in het boek wèl kloppen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.