Drie laatste tips voor de Koningin

troonredeVanochtend blikte ik op BNR Nieuwsradio vooruit op de Troonrede. Ook met jullie deel ik graag de tips. Daarom hieronder drie tips voor de Koningin om dit jaar het volk te boeien en te inspireren.

1 — Spreek niet over de burger, maar tot de burger. De “Leden van de Staten-Generaal” zijn niet de werkelijke doelgroep. Zij weten immers al enkele dagen wat er ongeveer in de Troonrede staat. Het gaat om de mensen thuis, en probeer hen erbij te betrekken!

2 — Geef geen opsomming van nieuw beleid, maar stel de burgers gerust. Dit is waar mensen in crisistijd behoefte aan hebben en waar Koningin Wilhemina zo in uitblonk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een speech leent zich beter voor het beïnvloeden van gevoelens dan het overdragen van een lading informatie.

3 — Varieer het stemgebruik. Zelfs als de tekst al vastligt, kun je met wisselingen in intonatie, snelheid en volume je publiek boeien. Laat af en toe een pauze vallen en ben je ervan bewust dat een te nadrukkelijke articulatie een teken is van voorlezen. Daarbij helpt het om niet te zitten maar te staan. (We hebben bij Debatrix dezelfde teleprompter – autocue – als Barack Obama en stellen ‘m graag ter beschikking!)

Deze analyse is oorspronkelijk gepubliceerd op de website van Debatrix.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.