50 jaar geleden vandaag…

Het is vandaag precies vijftig jaar geleden dat John F. Kennedy zijn inauguratierede uitsprak. Het is de speech waarin hij zei: “Ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country.” Volgens ABC News ging de ceremonie alles behalve soepel:

The U.S. Army was put in charge of clearing the streets and former president Herbert Hoover missed the swearing-in ceremony because he couldn’t fly into the city. When the ceremony did start, a lectern caught fire during the invocation, which some complained was too long, and Vice President Lyndon Johnson fumbled his words during his swearing-in.

Overigens is de speechwriter van Kennedy, Ted Sorensen slechts enkele maanden geleden overleden. Hij schreef alle speeches (en boeken) van Kennedy en was tot hoge leeftijd politiek actief. In 2008 steunde hij nog Obama en stuurde hij het team van speechwriters zo nu en dan een goede oneliner toe.

Lees verder om de meesterlijke speech terug te zien.

Deel 1:

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=xE0iPY7XGBo[/tube]

Deel 2:

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=3s6U8GActdQ[/tube]

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.