4 dingen die opvallen aan de speech van Mitt Romney

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=VyNFF4KvqJo[/tube]

Barack Obama kan speechen als geen ander en wie daarmee moet concurreren staat voor een lastige opgave. Toch zal de Republikeinse kandidaat dat moeten doen. Hoe bracht Mitt Romney het ervan af tijdens zijn overwinningsspeech afgelopen dinsdag?

  1. Vanaf het begin gaat Romney hard in de aanval. Niet zijn Republikeinse tegenstanders moesten het ontgelden maar President Obama. Dit heeft waarschijnlijk twee redenen. Het helpt Romney straks natuurlijk in de strijd tegen Obama. Maar nog belangrijker, Republikeinen horen liever verwijten gemaakt richting Obama dan tegen andere Republikeinen.
  2. Door slim gebruik te maken van retoriek weet hij de impact van zijn negatieve boodschap te verzachten. Zo gebruikt hij vaak het contrast als stijlfiguur om het publiek tot applaus te bewegen, een zogenaamde claptrap. Door eerst te pleiten tegen Obama (“He passed Obamacare”) en direct daaraan toe te voegen wat hij zal doen (“I’ll repeal it”), ontlokt hij applaus bij het publiek. De volgorde van die zin is cruciaal. Als hij het andersom zou formuleren (“I’ll repeal Obamacare, the President will continue to support it”) zou je de toehoorders juist aanzetten tot “boo”-geroep. Dat komt slecht over, vooral bij kiezers die twijfelen tussen Obama en de Republikeinse kandidaat.
  3. De gehele speech werd voorgedragen vanaf de teleprompter, een beproefd hulpmiddel voor Amerikaanse en sommige Nederlandse politici. Buiten het zicht van de camera staat aan de linker- en rechterzijde van Obama een doorzichtig display waarop de tekst van zijn betoog wordt geprojecteerd. Terwijl hij de tekst opleest wekt hij de illusie constant oogcontact te houden met zijn publiek. Romney kan zijn voordracht verbeteren door iets langzamer te spreken, zeker in het begin.
  4. Meest memorabele zin: “The President has run out of ideas. Now, he’s running out of excuses. And tonight, we are asking the good people of South Carolina to join the citizens of New Hampshire and make 2012 the year he runs out of time.”

Overigens is een goede speech geven niet zo moeilijk volgens de Amerikaanse analist Donna Brazile op Twitter: “Start slow, rise high, strike fire and sit down.”

Jon Stewart deed ook een zegje over de speech van Romney:

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op WarRoom.DeJaap.nl.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.