De 7 meest ongelofelijke momenten uit de Republikeinse debatten

Morgenavond strijden de overgebleven presidentskandidaten voor mogelijk de allerlaatste keer in een debat. Voor Super Tuesday staan er verder geen debatten meer op de agenda. Dat is een mooi moment om eens terug te kijken naar de meest ongelofelijke en verbijsterende momenten die zo de toon van de campagne hebben bepaald. Republikeinen die ontevreden zijn over hun opties deze voorverkiezingen kunnen daar bevestiging in vinden dankzij de debatten want meerdere kandidaten zakten op gênante wijze door het ijs. Tegelijkertijd waren er ook retorische hoogstandjes die Republikeinse kiezers spontaan tot een staande ovatie bewogen. Pak een bak popcorn en ga er lekker voor zitten want deze fragmenten zijn de moeite waard.

1: Gingrich valt de media aan (deel I)
Nadat eerst zijn adviseurs en daarna de kiezers hem hadden verlaten, bereikte de campagne van Gingrich een dieptepunt in de zomer van 2011. Dankzij de debatten klom hij weer omhoog in de peilingen. Hij viel niet zijn Republikeinse tegenstanders aan maar vooral President Obama en de, volgens Republikeinen, linkse media. Na een kritische vraag, sprak Gingrich veroordelend: “I wish you would put aside the gotcha questions.” De Fox News presentator probeerde zich nog te verdedigen maar het publiek maakte duidelijk aan de kant van Gingrich te staan.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=KxQTp07KS_k&feature=related[/tube]

2: Romneys $10.000 weddenschap
Nadat hij meerdere malen werd geconfronteerd met onjuiste beschuldigingen van Perry, besloot Romney voor eens en altijd duidelijk te maken dat ze echt niet kloppen. Om dat te onderstrepen bood hij Perry een weddenschap van $10.000 aan. Vrijwel direct daarna explodeerde Twitter. Die $10.000 is niks voor de stinkend rijke Romney, was de teneur. Het werd snel gezien als de grootste blunder van de verder onverstoorbare Romney door de nadruk te leggen op zijn enorme rijkdom. Overigens gaven adviseurs later aan dat deze strategie niet geïmproviseerd was maar dat niemand in de campagne deze problemen had voorzien.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=JBu-NnAxu80[/tube]

3: Rick Perry’s “oops
De gouverneur van Texas leidde in augustus de peilingen en leek een grote kanshebber. Vanwege zijn belabberde debatprestaties werd hij snel gezien als kansloos. Tijdens een debat kondigde hij aan dat hij drie ministeries wilde afschaffen als president. Maar nadat hij het ministerie van handel en onderwijs had genoemd, vergat hij wat ook alweer het derde ministerie was. “Oops,” zei hij nog schaapachtig.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=cmi_p1iLs3g&feature=related[/tube]

4: Rick Perry’s onsamenhangende aanval op Romney
Het was niet één fout die Perry de das omdeed. Een fout telt pas echt wanneer deze een negatief beeld bekrachtigt dat al heerst bij de kiezer. En dat was bij Perry het geval. Zo probeerde hij in een eerder debat Romney aan te vallen. Het resultaat was een volstrekt onsamenhangend verhaal. Kun jij eruit halen wat hij precies zegt?

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=47kZofrFwQ0[/tube]

5: Huntsman valt Romney aan… in het Chinees
Huntsman is welbespraakt en erudiet maar wil dat ook iets te graag over het voetlicht brengen. In een verkiezingsdebat besluit hij Romney in het Chinees aan te vallen, tot zichtbare verbijstering van Romney overigen en waarschijnlijk menig kijker.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=MgN1Bk_mzkw[/tube]

6: Gingrich valt de media aan (deel II)
Dit moment luidde de tweede comeback van Gingrich in en levert hem een – heel zeldzaam – staande ovatie op van het publiek. Twee dagen voor de verkiezingen in South Carolina kwam in een interview met zijn rancuneuze ex-vrouw aan het licht dat Gingrich had gevraagd om een open huwelijk. De beschuldigingen dreigden zijn campagne in die staat vol conservatieve kiezers te ontsporen. Maar in twee minuten tijd wist Gingrich van een zwakte zijn kracht te maken. Hoe? Door de media aan te vallen. “I am appalled you would begin a presidential debate on a topic like that,” sprak hij vermanend de weerloze presentator van CNN toe. Dit was de opening van het debat. De rest van het debat was Gingrich niet bijzonder scherp, maar dat deed er niet toe. Dit was het moment dat eindeloos werd herhaald in de dagen die volgden. Gingrich won in South Carolina met een voorsprong van 12 punten op Romney.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=zc4lnlDVW3o[/tube]

7: CNN negeert Ron Paul
Toen de CNN presentator door wilde gaan naar het volgende onderwerp begon het publiek spontaan boe te roepen. Ron Paul kreeg in hun ogen onterecht niet de kans om te reageren. Helemaal ongelijk hebben ze niet. In een eerder debat van CBS kreeg Paul slechts het woord voor 90 seconden terwijl het debat een uur duurde!

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=5tMYnU4gUeo[/tube]

Foto CC: Donkey Hotey

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op WarRoom.DeJaap.nl.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.