De niet zo Super Tuesday van Romney

Al meerdere malen had Mitt Romney de kans om zijn concurrenten knock-out te slaan. Steeds gooide kiezers roet in het eten. Nadat op Super Tuesday kiezers gisteren in tien staten naar de stembus gingen, is er dan eindelijk meer duidelijkheid. Romney won 6 staten, waaronder de cruciale staat Ohio. Toch had ook Santorum een goede avond. En sowieso zal niemand zich na vannacht terug trekken. De race is dus niet over maar Romney heeft zijn positie als koploper bevestigd.

Wie deze nominatiestrijd vergelijkt met jaren hiervoor, merkt onmiddellijk op dat kandidaten toen veel sneller de nominatie bemachtigden. Vier jaar geleden precies rond deze tijd stond John McCain in de tuin van het Witte Huis om als de facto winnaar van de voorverkiezingen de steun te krijgen van President Bush. Maar dat is niet gek. De meeste staten gaven al hun delegates terwijl nieuwe regels van de Republikeinse Partij – bedoeld om de voorverkiezingen uit te rekken na het succes van de Democraten daarmee in 2008 – bepalen dat staten die voor april naar de stembus gaan, hun delegaties proportioneel verdelen. Daarnaast stellen nieuwe financiële regels kandidaten in staat om via de steun van slechts een hele rijke Amerikaan volwaardig mee te strijden.

Dus om Romney met McCain, Bush en Bob Dole daarvoor te vergelijken is niet helemaal eerlijk. Toch heeft zijn kandidatuur nog niet de enthousiaste steun van alle Republikeinen.

De voorverkiezingen worden vaak gezien als een test voor potentiële presidentskandidaten. Het presidentschap in Amerika is een uniek politiek ambt, omdat het als enige ambt het hele land vertegenwoordigt. Alle andere politici vertegenwoordigen een staat of een kiesdistrict. Verspreide voorverkiezingen dwingen een politicus om zijn populariteit te verbreden. In juist dat deel van het land waar de meeste swing states liggen – het midwesten van Amerika – leek Romney structureel zwak te zijn dankzij verliezen in Minnesota en Missouri. In het midwesten wonen veel blanke, laagopgeleide, conservatieve kiezers en die had Romney nog niet voor zich gewonnen. Een nipte overwinning in Michigan, ook een staat in het midwesten, leek erop te wijzen dat hij eindelijk greep kreeg op deze kiezers. Nu hij ook Ohio op zijn conto heeft geschreven, lijkt hij die groep kiezers verder voor zich te winnen, hoewel partijprominten ongetwijfeld graag zien dat hij nog meer progressie hier maakt.

Rick Santorum
Hoewel Romney had gehoopt Santorum van zich af te schudden, is hem dat niet gelukt. De voormalige senator uit Pennsylvania had grote overwinningen in Tennesee en Oklahoma en een verrassende zege in North Dakota. Dit betekent dat hij zich met recht kan blijven profileren als het conservatieve alternatief voor Romney. Hij blijft veel steun krijgen van laagopgeleide kiezers. Een roep voor hem om uit de race te stappen is nu op zijn minst voorbarig.

Tegelijkertijd is ook duidelijk dat het nu een race is tussen twee mannen. De vraag is dan ook of Santorum stappen gaat ondernemen om Gingrich ertoe te bewegen om uit de race te stappen. Hoewel het zeker niet zo is dat Santorum op de steun van alle Gingrich aanhangers kan rekenen, krijgt hij vermoedelijk wel een groot deel daarvan.

Newt Gingrich
Zoals verwacht won Gingrich zijn thuisstaat Georgia. Maar dat was ook wel noodzakelijk om in de race te blijven. Voor de rest stelden zijn resultaten teleur. Kan Gingrich nog terugkomen? Niks is uitgesloten en de volgende paar staten die naar de stembus gaan zijn zuidelijke staten waar Gingrich tot nu toe goed heeft gescoord. Maar het is nog nooit gebeurd dat een politieke kandidaat drie keer in één nominatiestrijd een comeback maakte. Twee keer wel, kijk maar naar Bill Clinton.

Toch heeft Gingrich al eerder gezegd dat hij in de race blijft tot alle staten hebben gestemd. Waar dat voorheen waarschijnlijk tot ergernis leidde in het kamp Romney zal hen dat nu goed doen.

Ron Paul
In zijn twee pogingen om president te worden heeft Paul nog nooit een staat gewonnen. Gisteren maakte hij een goede kans in North Dakota. Maar net zoals in Maine eerder, het gebeurde niet. Zijn beste resultaat behaalde Paul in Virginia waar hij 40 procent van de stemmen kreeg. Maar Santorum en Gingrich stonden daar niet op het stembiljet en vermoedelijk is een deel van zijn stemmen afkomstig van mensen die vooral tegen Romney stemden. Voor de rest dreigt de energie uit zijn campagne weg te sijpelen nu het zich niet vertaalt naar een concreet verkiezingsresultaat.

Foto CC: DonkeyHotey

Victor Vlam is Amerikakenner en voerde in 2008 campagne voor Barack Obama én John McCain. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op WarRoom.DeJaap.nl.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.