Humor met een boodschap (Video)

Herinner je dit nog? Sarah Palin beweerde in een interview ervaring te hebben met buitenlands beleid en voerde dit aan ter onderbouwing: “I can see Russia from my house.” Hoewel sommigen zullen zweren dat ze het echt zei, heeft ze dat nooit gedaan. Het was comédienne Tina Fey die Palin nadeed tijdens het populaire Saturday Night Live en daar deze oneliner uitsprak die later zelfs in serieuze kranten per abuis werd toegeschreven aan de echte Palin. Het geeft aan hoe bepalend satire kan zijn voor de beeldvorming van een politicus. De trotse onwetendheid van Tina Feys Palin werd vanwege SNL duidelijker zichtbaar in de echte Palin. Het is daarom interessant om te bekijken hoe Saturday Night Live Mitt Romney portretteert.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=4fOlWBOv1-c[/tube]

Anderhalve week geleden opende Saturday Night Live met Romney. (Helaas is voor een internationaal publiek alleen dit hele korte fragment beschikbaar.) Ze zetten Romney neer als een politicus die alles zegt om bij verschillende doelgroepen in de smaak te vallen maar er desondanks toch niet in slaagt. De Romney-campagne zal daar niet blij mee zijn. Het versterkt Romneys twee meest bekritiseerde eigenschappen: hij is niet oprecht en hij is niet geliefd. Als dat het beeld is dat kiezers hebben van Romney terwijl ze in het stemhokje staan, heeft de campagne een probleem.

Gastpresentator
Dit is een van de redenen waarom Romney gisteren zei te overwegen om op de uitnodiging in te gaan om als gastpresentator van het programma op te treden binnenkort. Het is een kans voor Romney om sympathiek over te komen. Maar het is ook een manier om het effect van de grappen te verkleinen.

Kiezers die neigen naar Romney voelen namelijk een gekke vorm van cognitieve dissonantie wanneer ze naar een persiflage van Romney kijken. Aan de ene kant moeten ze er om lachen want het zijn goed geschreven grappen. Aan de andere kant zien ze zichzelf als een aanhanger van Romney en mogen ze dus niet om grappen ten kosten van hem lachen. Door te laten zien aan deze groep kiezers dat je zelf om de grappen kunt lachen, geef je hen toestemming dat ook te doen. Je voorkomt daarmee dat ze gaan twijfelen aan hun steun voor jou.

Geen goede persiflage van Obama
Opmerkelijk genoeg lukt het programma’s zoals Saturday Night Live niet om van elke politicus een karikatuur te maken. In 2008 slaagde ze erin om populaire karikaturen van Palin en Hillary Clinton te maken, maar met Barack Obama konden ze niks. Tot de dag van vandaag weet acteur Fred Armisen geen populaire persiflage van Obama neer te zetten. Het ontbreekt Obama aan bepaalde trekjes (nagelbijten bijvoorbeeld) en schandalen (denk aan een groot seksschandaal) om hem genadeloos te persifleren.

Maar Clinton en Palin lukte dus wel goed. En dat is een goede reden om nog even naar het fragment uit 2008 van Clinton en Palin samen in Saturday Night Live terug te kijken!

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op WarRoom.DeJaap.nl.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.