Is Mitt Romney gestegen in de peilingen?

Drie weken geleden voorspelde ik dat Mitt Romney zou stijgen in de peilingen. Dat was eigenlijk geen gedurfde voorspelling. Na het einde van de voorverkiezingen stijgt de winnaar daarvan meestal in de peilingen ten opzichte van zijn tegenstander in de general election. Is dat ook het geval bij Mitt Romney? Het antwoord: ja, maar heel beperkt. In de afgelopen drie weken en sinds Romney de nominatie zo goed als officieel te pakken heeft is hij in de peilingen gestegen met een half procent. De stijging van Romney is niet ten koste gegaan van Obama, die ook iets is gestegen. Het zijn dus waarschijnlijk Republikeinen en naar rechts leunende onafhankelijke kiezers die eerst sceptisch waren over Romney maar hem nu hebben omarmd. (Blauw is Obama, rood is Romney. Grafieken met dank aan The Huffington Post.)

Als je kijkt naar de peilingen van Romney vs. Obama sinds begin dit jaar dan zie je een hele duidelijke trend. Begin februari zat Obama op een tijdelijke piek. Hij had net de State of the Union achter de rug, begon actiever campagne te voeren en de Republikeinse voorverkiezingen waren op hun hoogtepunt. De Republikeinen gingen dus rollebollend over straat en voor Romney betekende dat dat hij werd neergezet als een gierige kapitalist vanwege zijn werk als investeerder bij Bain Capital. Sinds eind maart is Romney flink gestegen in de peilingen. Vanaf dat moment was duidelijk dat Romney de Republikeinse nominatie zal krijgen.

Wat betekent dit allemaal? Over wie wint op verkiezingsdag zegt het nog niet zo veel. Er kan nog van alles gebeuren voor november. De Amerikaanse economie kan terugvallen in recessie, om maar een scenario te noemen dat een groot effect zou hebben op de verkiezingen. Wie dus gaat winnen op 6 november is op basis van deze peilingen nog niet te zeggen. Wel geeft het inzicht in de dynamiek van de strijd. Op basis van deze peilingen nu kun je al wel een paar conclusies trekken. Ten eerste, Republikeinen zijn – zoals verwacht – achter Romney gaan staan. Ze zijn misschien niet enthousiast over hem maar de dreiging van een tweede termijn voor Obama is een reden om hem te steunen. Ten tweede, Obama is veel kiezers verloren ten opzichte van 2008. Of en in welke mate zij terugkomen zal bepalen of Obama herkozen wordt.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op WarRoom.DeJaap.nl.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.