Debat in de WarRoom: hoe schadelijk is een blunder?

Nadat President Obama vrijdag verbaal uitgleed door te stellen dat “the private sector is doing fine”, ontstond meteen een debat of dat dit gevolgen heeft voor zijn herherverkiezing. Dat is in ieder geval wel de hoop van Republikeinen die de president genadeloos om de oren slaan met zijn eigen woorden, waaronder via het spotje hieronder. In tegenstelling tot wat Obama zegt, gaat het nog niet goed met de private sector (alleen wel beter dan met de publieke sector, welk punt Obama probeerde te maken). Is deze zogenaamde gaffe schadelijk voor Obama? Analisten denken er verschillend over. Met wie ben jij het eens?

Analist Ezra Klein van The Washington Post maakt het punt dat bijna elk woord dat een presidentskandidaat publiekelijk zegt, wordt opgenomen waardoor zowel Obama als Romney dit jaar de nodige gaffes zullen maken. “And that’s exactly why these gaffes don’t matter. A voter leaning towards Obama has plenty of callous Romney quotes to help them make up their mind. A voter leaning towards Romney will find her way to the shocking Obama quotes that prove the current president is in over his head,” concludeert Klein.

Politieke commentator Chris Cillizza, van diezelfde krant, vindt het tegenovergestelde mits de uitglijder aan één voorwaarde voldoet: dat hij al een bestaand negatief beeld bevestigd van degene die hem uitspreekt. “The problem for Obama is that his remark plays directly into the story that Republicans are trying to tell about him — that he is a big-government liberal who thinks the answer to all problems is expanding the federal bureaucracy and who lacks even a basic understanding of how the private sector works,” beargumenteert Cillizza.

De Obama-campagne hoopt misschien dat wat Klein zegt waar is, maar toen John McCain vier jaar geleden een soortgelijke uitglijder maakte als Obama nu (“The fundamentals of our economy are strong,” zei McCain), reageerde ze door bijna exact hetzelfde spotje de ether in te slingeren als de Republikeinen nu. De overeenkomsten zijn treffend (en waarschijnlijk niet toevallig):


Of er op lange termijn een negatief effect is voor Obama, dat zal nog moeten blijken. In ieder geval zorgt het er op korte termijn voor dat Obama’s boodschap nu niet door het mediafilter komt, want iedereen heeft het op dit moment over zijn gaffe. Wat vind jij: doen gaffes ertoe? Is dit schadelijk voor Obama? Ik ben benieuwd naar jouw mening dus laat hem hieronder achter!

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain.

3 reacties

 1. Door Ben Gepubliceerd op 11 juni 2012

  Denk dat het niet zo schadelijk is. Misschien als het dichter tegen de verkiezingen aan zou zitten.

 2. Door Emma Gepubliceerd op 11 juni 2012

  Ik denk: niet zo schadelijk. Een president moet in soundbites praten die opgeknipt niet verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd. Je kunt dus ook nooit een domme quote van een opponent aanhalen, zoals dat eerder bijna mis ging. Lastig!

  Trouwens, wat een saai spotje van de Republikeinen.

 3. Door Bart Gepubliceerd op 11 juni 2012

  Ik denk ook niet zo schadelijk: Romney heeft al een pak meer uitschuivers gemaakt en die worden ondertussen ook niet meer uitgemolken. Het is nog lang tot de verkiezingen en de meeste Amerikanen zijn tegen dan deze missers al lang vergeten.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.