Romneys Bain blijkt banen naar lagelonenlanden te hebben verplaatst

Of de aanval op Bain Capital een verstandige aanval is van President Obama, daar wordt ook onder Democraten over getwijfeld. Maar het werk van Mitt Romney bij Bain is divers, complex en langdurig. Dat maakt het makkelijk voor journalisten om iets te vinden dat controverse oplevert. Dat gebeurde vrijdag.

Onderzoek van The Washington Post wijst uit dat Bain Capital geïnvesteerd heeft in verschillende bedrijven die pioniers zijn in het verplaatsen van Amerikaanse banen naar lagelonenlanden. Hoewel deze praktijk volgens sommige economen onvermijdelijk is, vinden de Amerikaanse kiezers het doodzonde. Romney belooft dan ook dagelijks om streng op te treden tegen China om een einde te brengen aan deze verplaatsing van banen.

Enkele uren na het verschijnen van het artikel werd het door Obama gebruikt om Romney aan te vallen. In een speech in Florida zei de president: “Tampa, we don’t need an outsourcing pioneer in the Oval Office. We need a President who will fight for American jobs and American manufacturing.  And that’s what my plan will do.

De campagne van Romney had een genuanceerde reactie. Zij hopen dat kiezers weten dat outsourcing niet altijd het verplaatsen van banen naar buitenland inhoudt. “This is a fundamentally flawed story that does not differentiate between domestic outsourcing versus offshoring nor versus work done overseas to support U.S. exports,” zei de woordvoerder van Romney. Maar dat argument zal waarschijnlijk de politieke realiteit niet veranderen. Voor Romney is dit slecht nieuws.

President verdedigt zijn deportatiestop bij Latino’s
Gisteren was het de beurt aan Obama om de National Association of Latino Elected and Appointed Officials (NALEO) toe te spreken, een dag nadat Romney hetzelfde deed. Obama verdedigde daar zijn deportatiestop die onder Latino’s erg populair is. Het Congres deed maar niks, betoogde de president, dus moest hij zelf iets doen. “We should have passed the DREAM Act a long time ago; it was written by members of both parties.” Het ontvangst dat Obama kreeg was veel enthousiaster dan dat van Romney donderdag. Obama kreeg een staande ovatie van 45 seconden bij binnenkomst, terwijl sommigen niet eens applaudisseerden toen Romney de zaal betrad.

Kort nieuws

  • Paul Ryan wordt door de Romney-campagne doorgelicht om eventueel geselecteerd te worden als vicepresidentskandidaat, zo bevestigen bronnen binnen de campagne. Hij heeft desgevraagd papierwerk aangeleverd. Behalve Marco Rubio weten we verder niet wie er nog meer wordt doorgelicht.
  • Wat doen Congresleden nadat ze het Congres hebben verlaten? Sommige worden lobbyist, een is er begrafenisondernemer (!) geworden en anderen nemen weer hele andere banen aan. BusinessWeek heeft een infographic.
  • Slechts 34 procent van de Amerikanen kan goed aangeven wat Obama’s religieuze overtuiging is (protestants), volgens een nieuwe peiling. Elf procent denkt dat hij een Moslim is en 8 procent atheïst.
  • Mary Cheney, de openlijk lesbische dochter van de vicepresident van George W. Bush, is vrijdag getrouwd met haar partner. Dick Cheney steunt al jaren het homohuwelijk, in tegenstelling tot zijn baas in het Witte Huis.
  • Obama struikelt terwijl hij het podium beklimt om een speech te geven en alles is opgenomen door meerdere aanwezige camera’s. (Er gebeurt te weinig deze campagne? Hoe kom je erbij!!)

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.