Een Amerikaanse traditie: zoveel mogelijk hotdogs eten in tien minuten

De regels zijn simpel: eet zo veel mogelijk hotdogs in tien minuten tijd. Al sinds 1916 wordt elk jaar op 4 juli, de nationale feestdag van Amerika, een eetwedstrijd georganiseerd door hotdogmaker Nathan’s. Afgelopen woensdag vond de editie van dit jaar plaats. Het is een serieuze aangelegenheid, zoals ook blijkt uit het bloedserieuze commentaar bij de wedstrijd in het bovenstaande filmpje. Ruim 40.000 man publiek is aanwezig terwijl het via de tv nog eens miljoenen kijkers trekt. De winnaar van dit jaar at 68 hotdogs waarmee hij zijn eigen wereldrecord evenaarde. Ter vergelijking, een gemiddelde persoon kan in die tijd zes hotdogs wegkrijgen, als hij zijn uiterste best doet.

Opvallend aan de deelnemers is dat ze niet zo dik zijn als je zou verwachten. Wat blijkt? Om razendsnel voedsel naar binnen te kunnen werken, heb je een verdraaid goede conditie nodig. Dus zelfs competitief eten is een sport die niet is weggelegd voor te dikke Amerikanen.

Net zoals elke sport kent ook deze zijn idolen. In de wereld van competitive eating is dat de 28-jarige Joey Chestnut. Dit jaar won hij met overmacht voor de zesde keer. Hij is een ster omdat hij voorafgaand aan de competitie flink traint. Je moet namelijk een rekbare maag hebben. Die krijgen deelnemers door te oefenen met het eten van grote hoeveelheden kool in korte tijd. De meeste deelnemers hebben de dag voor de competitie niet gegeten om te zorgen dat ze een lege maag hebben.

Er zijn verschillende strategieën om zo veel hotdogs naar binnen te werken. Je hebt de Solomon methode waarbij je de hotdog in tweeën breekt en dan tegelijk opeet. Sommige deelnemers combineren dat met op en neer springen om te zorgen dat het voedsel sneller zakt naar de mag. Er is ook de Romeinse methode. Deelnemers spugen dan veel hotdogs uit direct nadat de competitie over is. Maar de regels verbieden dit tegenwoordig. Het is onsmakelijk en de organisator wil juist méér hotdogs verkopen. De succesvolste en meest gevolgde strategie tegenwoordig is Dunking. Met je linkerhand hou je het broodje in een bak water waarna je het met je rechterhand je mond in duwt. Doordat de (vrij kleffe) broodjes water absorberen, glijdt het zo sneller door je strot.

Deze eetwedstrijden zijn niet zonder gevaar. Van de gezondheidsrisico’s lusten de honden geen brood. Eén hotdog bevat 309 calorieën. De winnaar at 68 hotdogs en heeft dus 21.012 calorieën naar binnen geschranst. Daarmee krijgt hij in tien minuten tijd het aantal calorieën binnen dat een gemiddelde man in acht dagen consumeert. Dan is er nog het cholesterol. Een gemiddeld mens moet dagelijks niet meer dan 200 mg cholesterol binnenkrijgen. De winnaar kreeg 2.436 mg binnen, het maximum cholesterol voor 12 dagen. Maar wat je echt nekt is de hoeveelheid natrium. De overdosis zout in hotdogs is zo’n belasting voor de nieren en hart, dat deelnemers na afloop niet meer de kracht hebben om te blijven staan.

Waarom zou je toch meedoen? De winnaar krijgt een flinke worst voorgehouden. Het mooie bedrag van $ 10,000 wordt op zijn rekening gestort.

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en woonde zeven jaar in Amerika maar heeft nooit meegedaan aan eetwedstrijden.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.