Paard geeft Romney-campagne kopzorgen tijdens Olympische Spelen

Mitt Romneys grootste probleem is dat hij niet vrijuit kan spreken over juist die zaken die hem zo geschikt maken om president te zijn. Hij was een succesvolle gouverneur van Massachusetts, maar zodra hij daar over begint, moet hij Romneycare verdedigen. Hij was een waanzinnig succesvolle zakenman, maar zodra hij daar over begint, wordt hem verweten rijk te zijn geworden over de ruggen van hardwerkende Amerikanen. En hij is een religieuze man die jaarlijks meerdere miljoenen dollars doneert aan de kerk. Maar als hij daar over begint, brengt hij onder de aandacht dat hij een Mormoon is. Het zit hem niet mee. Waarover hij wel vrijuit kan spreken is zijn Olympische prestatie. De Spelen in Salt Lake City 2002 heeft hij gered van de ondergang. Met het begin van de Spelen in Londen deze week en Romneys reis ernaar toe, zal dat deze week de nodige aandacht krijgen. Toch heeft de campagne van Obama weer wat in petto voor de Republikein.

Zoals Romney zelf zegt in één van zijn spotjes tijdens de Republikeinse voorverkiezingen, “I left [Bain] to go off and help save the Olympic games.” De bewering is gecheckt en gedubbelcheckt door factcheckers. In wat een zeldzame gebeurtenis is voor hen, de kern van de bewering is waar bevonden. De Olympische Spelen van 2002 stonden op het randje van de afgrond vanwege een groot corruptieschandaal. Meerdere Olympische functionarissen en de burgemeester van Salt Lake City moesten het veld ruimen. Sponsoren dreigde de aangetaste Spelen te boycotten, iets dat catastrofaal zou zijn voor het evenement. Vanwege zijn reputatie als topmanager werd Romney in 1999 gevraagd om de leiding van de Spelen over te nemen. De Spelen van Salt Lake City hebben winst gemaakt en werden over het algemeen gezien als een organisatorisch goed verlopen evenement. Onder leiding van Romney werden de eerste Amerikaanse Spelen sinds 1996 dus een groot succes.

Kansen voor President Obama
Deze prestatie geeft Romney het recht om een beetje op te scheppen. En dat zal hij dan ook ongegeneerd moeten doen van zijn adviseurs deze week wanneer hij naar Londen vliegt om bij deze Spelen te zijn. Het is een kans voor de campagne om het c.v.-punt waarover Romney wel kan praten, groot onder de aandacht te brengen. Toch zijn de Olympische Spelen niet alleen een zegetocht voor Romney.

Het is een kans voor President Obama om zich van zijn meest presidentiële kant te tonen. De Amerikaanse president is zowel staatshoofd als regeringsleider. Van hem wordt dus ook verwacht dat hij ceremoniële taken verricht. Dus wanneer de Amerikaanse sporters terugkomen met gouden, zilveren en bronzen plakken, is het Obama die hen op live tv zal ontvangen en toespreken. Ook de First Lady heeft een rol. Tijdens de Spelen zal Michelle Obama de Amerikaanse delegatie begeleiden en zichtbaar zijn tijdens de dagen rondom de opening van de Spelen.

“We are rooting for the Romney horse”
Nog een reden dat de Spelen niet alleen een zegetocht zullen zijn voor Romney is zijn paard. Of liever gezegd, het paard van Ann Romney. Dat doet namelijk mee aan het Olympische onderdeel dressuur. Deze sport wordt ook wel ballet voor paarden genoemd en wordt gezien als één van de meest elitaire sporten. Het paard van Romney heeft de deftige naam Rafalca en kostte $100,000. Dat is eigenlijk nog een schijntje vergeleken met andere dressuurpaarden, maar de Romneys kozen ervoor om het paard zelf te (laten) trainen waardoor de aanschafkosten lager waren. Wat de precieze kosten ook zijn, het is niet een sport die weggelegd is voor een gewone fabrieksarbeider in Ohio. Elk optreden van het Romney-paard zal gepaard gaan met media-aandacht die op onbewust niveau communiceert dat de Romneys steenrijke elite zijn. Dat is niet de boodschap die de campagne wil uitstralen nu Romney onder vuur ligt voor het niet kunnen relateren aan de gewone Amerikaan.

De Democraten hebben geprobeerd het Romney-paard uit te melken met een spotje, net zoals George W. Bush in 2004 beelden van een windsurfende John Kerry gebruikte. Om het punt te illustreren dat Romney geen spijkers met koppen slaat, maar rondom de echte issues heen danst, werd beeld getoond van het dansende paard. Maar de Democraten trokken het spotje terug na kritiek omdat het ongevoelig was voor Ann Romney (van wie wordt gezegd dat ze de sport beoefent om haar multiple sclerosis te onder controle te houden). Desalniettemin, voegde een Obama-woordvoerder toe: “we are rooting for the Romney horse in London.” Dat menen ze. Een gouden medaille voor dat paard garandeert dat Romney eindeloos in de media wordt geportretteerd als elitair. En voor de Obama-campagne is dat goud waard.

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain.

3 reacties

 1. Door Gyurka Jansen Gepubliceerd op 26 juli 2012

  Ik vind dit een leuk stuk!

  Nooit geweten, van dat paard, ook.

 2. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 27 juli 2012

  Thanks 🙂

 3. Door Bertine Moenaff Gepubliceerd op 30 juli 2012

  dat paard was al eerder de WarRoom ingehuppeld, wel opletten Gyurka ;))

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.