Duurste medewerkers Witte Huis moeten sappelen onder Balkenende-norm

Wie in het Witte Huis werkt hoeft niet te gissen naar het salaris van zijn collega’s. Er werken 468 medewerkers direct voor Obama. Totaal nemen zij $37,8 miljoen salaris mee naar huis volgens vrijdag geopenbaarde gegevens. Er zijn twintig medewerkers die het wettelijk vastgelegde toptarief van $172.200 per jaar mee naar huis nemen. Daaronder vallen topadviseur David Plouffe, goede vriendin en adviseur Valerie Jarrett, woordvoerder Jay Carney en de 31-jarige speechwriter Jon Favreau. Het zijn relatief lage salarissen in vergelijking met wat deze mensen zouden kunnen verdienen in het bedrijfsleven. Ze liggen overigens ook onder de Balkenendenorm van €193.000.

Drie stumpers vallen in de laagste salarisschaal en krijgen slechts $41.000 jaarlijks bijgeschreven op hun rekening. Eén daarvan heeft de titel “associate director for scheduling correspondence”. Dat, zo stel ik me voor, is een soort secretaresse.

Jaarlijks maakt het Witte Huis in het kader van transparantie deze gegevens openbaar. Vrijdagmiddag om 16.39 werden deze cijfers gepubliceerd. Dat tijdstip is niet toevallig. Dat is uitgekiend om zo min mogelijk publiciteit te krijgen voor deze cijfers. Het gemiddelde Amerikaanse inkomen ligt rond de $50.000. Zeker in tijden van recessie hoef je de gemiddelde Joe niet in te wrijven dat hij een fractie verdient van wat de mensen in het Witte Huis verdienen.

Niet in het overzicht opgenomen zijn de salarissen van de president en vice-president. Biden verdient jaarlijks $230.700 en Obama $400.000. Hoewel het salaris voor een Congreslid jaarlijks automatisch wordt bijgesteld voor inflatie, is het presidentiële salaris slechts twee keer verhoogd sinds de jaren zestig.

Foto CC: 401K 2012

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 zowel campagne voor Barack Obama als John McCain.

2 reacties

  1. Door Paul Gepubliceerd op 2 juli 2012

    In het kader van: “wat boeit het”.

    Maar toch bedankt voor deze verhelderende informatie. Ik slaap nu een stuk rustiger.

  2. Door Bertine Moenaff Gepubliceerd op 2 juli 2012

    Heerlijk transparant land is Amerika. Hier kan je de salarissen bekijken van Afgevaardigden, Senatoren en al hun stafleden http://www.legistorm.com/salaries.html Je kan ook zoeken op naam.

    Op Capitol Hill klaagt iedereen hoe weinig je verdient, terwijl er vaak lange dagen gedraaid worden. Jongen in kantoor van Weiner was ‘legislative correspondent’ (beantwoorden post van constituents, maar deed ook beleidsonderzoek) en werkte daarnaast nog in een bar

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.