Alles wat je moet weten over de conventies in 500 woorden

Morgen begint het serieuze werk van de Republikeinse Nationale Conventie in Tampa, Florida. Dit evenement vindt elke vier jaar plaats en brengt Republikeinen vanuit heel Amerika bij elkaar. Het evenement zou eigenlijk vandaag al beginnen maar een zware storm zorgde voor een dag vertraging. Het doel van het evenement is om Mitt Romney officieel te nomineren als de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. Officieus was hij dat natuurlijk al geruime tijd. Maar op de conventie wordt het officieel bekrachtigd. Dat betekent dat hij vanaf het moment waarop hij de nominatie aanvaardt (met een grote speech donderdagavond), gebruik mag maken van het (aanzienlijke) potje met geld gereserveerd voor de Republikeinse kandidaat.

Het nomineren van Romney is meteen het enige grote doel van de conventie. Er wordt verder nog een partijprogramma vastgesteld en interne procedures. Maar in beide gevallen gaat het om stemmingen waarbij bij voorbaat vast staat wat de uitkomst is want in eindeloos veel commissievergaderingen is er al overeenstemming bereikt over de inhoud. Vier jaar geleden werd uitgerekend dat als slecht weer roet in het eten gooit, de hele conventie afgerond zou kunnen worden in een halve dag.

Dat was vroeger wel anders. Toen hadden ze vier dagen nodig want er moesten moeilijke beslissingen genomen worden. Vooraf stond nog niet vast wie de presidentskandidaat zou zijn, laat staan wat het partijprogramma zou zijn. De nieuwsmedia versloegen de bijeenkomst want het grote implicaties voor de politieke toekomst. Maar sinds de introductie van moderne primaries kort na de Tweede Wereldoorlog viel de beslissing over de presidentskandidaat vaak al lang voordat de conventie plaats vond.

Sindsdien is het evenement een relikwie uit het verleden dat wordt gebruikt als pr-moment voor de partij. Hoewel de media er minder intensief aandacht aan besteedt dan vroeger en kiezers er minder mee bezig zijn, worden de hoogtepunten bekeken door miljoenen Amerikanen. Het is hét moment waarop een presidentskandidaat zich kan presenteren aan de kiezer. Daarom staat elke speech in het teken van Romney. Of het nou Ann Romney, Marco Rubio, Chris Christie of Rand Paul is die spreekt, de kern van de speech is dat Romney de volgende president van Amerika moet zijn.

De campagne van Romney is de baas van de conventie. Elke spreker moet zijn speech voorleggen aan Romneys adviseurs ter goedkeuring. Verder wordt vooral het uur van 22.00 tot 23.00 strak geregisseerd. Dat zenden de grote Amerikaanse tv-zenders allemaal live uit. Voormalige tv-producers helpen de Republikeinen om dat uur zo in te delen dat de plechtigheden worden onderbroken op precies de momenten waarop de zenders naar de reclame willen. Zo hoeft geen enkele kijker een belangrijke seconde te missen van de conventie. De afsluiting van de conventie is het hoogtepunt: de speech van Romney gevolgd door de traditionele balloon drop. Op dat moment vallen er 120.000 ballonen neer op de conventievloer.

In Amerika kennen ze geen gratis zendtijd voor politieke partijen maar de conventies benaderen dat het beste. Van die zendtijd wordt gretig gebruik gemaakt en dat leidt doorgaans tot een stijging in de peiling. The New York Times berekende dat een presidentskandidaat zo’n vijf tot zes punten stijgt in de peilingen na de conventie.

Volgende week is de conventie van de Democraten.

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde campagne voor Barack Obama in 2008.

Foto CC: NewsHour

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.