De kosten van deze verkiezingen: een slordige $5,8 miljard (!!!)

Aan deze Amerikaanse verkiezingen zal het kolossale bedrag van $5,8 miljard uitgegeven worden door de campagneteams, politieke partijen en onafhankelijke organisaties. Dat is de schatting van het onafhankelijke Center for Responsive Politics. Alleen al $2,5 miljard daarvan zal worden uitgegeven aan de presidentiële verkiezingen. De rest wordt besteed aan verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Vier jaar geleden werd er $5,4 miljard totaal uitgegeven aan de verkiezingen. Dat was een recordbedrag dat nu is verbroken.

Het exacte dollarbedrag is niet gemakkelijk te schatten mede vanwege uitgaven door Super PACs, onafhankelijke organisaties die onbeperkt geld mogen inzamelen. Dergelijke organisaties zijn sinds de Citizens United uitspraak van het Hooggerechtshof in aantal enorm toegenomen. Het resultaat is dat een groter deel van het geld door deze organisaties wordt uitgegeven.

Als je uitgaat van 312 miljoen Amerikanen komt het er dus op neer dat er $18,59 per inwoner wordt uitgegeven aan de verkiezingen. Maar daarbij moet je niet vergeten dat het grootste deel van het bedrag voor de presidentsverkiezingen wordt besteedt in de acht of negen swing states.

Ik ben heel benieuwd hoe dit bedrag zich verhoudt tot de Nederlandse verkiezingen. Daar kon ik geen schattingen van vinden maar het lijkt me geen gewaagde prognose dat er in Nederland aanzienlijk minder wordt uitgegeven.

Foto CC: 401(K) 2012

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain.

2 reacties

  1. Door Stan Gepubliceerd op 7 augustus 2012

    Candy Crowley van CNN meldde als reality check wel dat de Amerikanen nog meer aan Halloween uitgeven dan aan de verkiezingen. Om over Valijntijnsdag nog maar niet te spreken.

  2. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 7 augustus 2012

    Grappig. Dat biedt inderdaad wel aardig perspectief!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.