De smerigste verkiezingsstrijd ooit? Zeker niet deze

Thomas Jefferson wordt gezien als een van de grootste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij is een van de vier presidenten wiens gelijkenis uit een berg is gehakt op Mount Rushmore. Maar om aan de macht te komen moest hij een harde campagne voeren. Als vicepresident nam hij het op in 1800 tegen de president die hij diende, John Adams. Het is de enige keer in de geschiedenis dat een vicepresident het opnam tegen de zittende president. De campagne wordt alom gezien als een van de hardste in de geschiedenis.

Jefferson trok de mannelijkheid van Adams in twijfel. Hij zou een hermafrodiet zijn, “which has neither the force and firmness of a man, nor the gentleness and sensibility of a woman.” Auw. Adams sloeg terug met gelijke munt. “GREAT GOD OF COMPASSION AND JUSTICE, SHIELD MY COUNTRY FROM DESTRUCTION,” schreef hij in een verkiezingspamflet met – inderdaad – alleen hoofdletters. Volgens Adams zou Jefferson namelijk openlijk moord, overvallen, verkrachting en incest goedkeuren. We zijn geneigd om te denken dat deze verkiezingen de smerigste verkiezingen ooit zijn; dat de staat van het maatschappelijk debat zich nu bevindt op een historisch dieptepunt. Maar een korte blik op de geschiedenis wijst uit dat het nooit beter is geweest. Wel slechter.

Duel Burr – Hamilton
Tijdens de verkiezingen van 1800 werd tenminste nog alleen verbaal gestreden, dat veranderde kort daarna. Voormalig minister van Financiën Alexander Hamilton is neergeschoten door vicepresident Aaron Burr in 1804 tijdens een duel. Hamilton had Burr meerdere bestuursfuncties gekost door tegen hem campagne te voeren en dat maakte Burr heel boos. Burr werd niet veroordeeld voor moord want duelleren was nog steeds een enigszins geaccepteerde praktijk. Maar het ontlokte wel de nodige controverse en die maakte wel een einde aan de politieke carrière van Burr. Hamilton, een groot staatsman die tot de dag van vandaag op de tien dollarbiljetten staat geportretteerd, kwam dus zo aan zijn eind.

Smerige politiek vond niet alleen plaats in de rumoerige begintijd van de Amerikaanse republiek. Abraham Lincoln kwam in 1860 aan de macht mede door grappen te maken over het uiterlijk van tegenstander Stephen Douglas. Lincoln maakte graag grappen over het feit dat de iets te dikke Douglas even lang (1,6 meter) als breed was. En hoewel Barack Obama Mitt Romney niet aanvalt op zijn geloof, voelde Herbert Hoover minder schroom. Al Smith, zijn katholieke tegenstander in 1928, zou zich volgens Hoover laten leiden als president door orders vanuit het Vaticaan.

Seksschandalen zijn van alle tijden
Zelfs seksschandalen zijn van alle tijden. Meerdere presidenten – Grover Cleveland, Thomas Jefferson, Warren G. Harding – werden ervan beschuldigd buitenechtelijke kinderen te hebben verwekt. Maar seksschandalen beperkte zich niet tot presidenten, ook een First Lady moest het ontgelden. De vrouw van President Andrew Jackson werd in 1828 beschuldigd van overspel. Toen ze overleed kort na de verkiezingen aan een hartinfarct was dat volgens Jackson vanwege de stress van de aantijgingen jegens haar.

Er is genoeg reden om te denken dat deze verkiezingen in 2012 smerig zullen zijn. De komst van onafhankelijke Super PACs met enorm veel geld draagt daar aan bij. Deze organisaties staan los van de kandidaten waardoor ze harder kunnen aanvallen terwijl dat de kandidaat die ze steunen minder wordt aangerekend. Maar als het aankomt op de smerigste verkiezingen, dan wordt het moeilijk om het roemruchtige verleden van Amerika te overtreffen.

Hoewel het gemakkelijk is om moraliserend elke karakteraanval te verwerpen, is er een reden dat deze gedurende de geschiedenis blijft terugkeren. Presidentsverkiezingen gaan niet alleen om ideologie. Het is ook een kwestie van wie de eigenschappen bezit om president te zijn. Persoonlijke kwaliteiten doen ertoe want ook al heb je goede ideeën, je moet de juiste beslissingen nemen om die ideeën goed uit te kunnen voeren. Integriteit, betrouwbaarheid, intelligentie en inlevingsvermogen zijn daarvoor onmisbare eigenschappen. Net zoals in de geschiedenis zal het ook daar in uitvergrote vorm over gaan in 2012.

Foto CC: J. Stephen Conn

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain.

5 reacties

 1. Door Frans Verhagen Gepubliceerd op 1 augustus 2012

  De reden dat Jefferson als vp het opnam tegen Adams is dat in die tijd de vp nog degene werd die als tweede eindigde in de verkiezingen, in dit geval (en steeds meer tijdens Adams’ presidentschap) de oppositie.

  Het duel tussen Burr en Hamilton had niets met verkiezingscampagnes te maken en doet er in deze context van vuile campagnes dus niet toe.

  De vrouw van Jackson overleed in 1828 nog voordat hij president werd. Hij nam het zijn tegenstanders altijd kwalijk. Ze werd niet beschuldigd van overspel maar van bigamie omdat ze eerder getrouwd was en de scheiding, anders dan zij en Jackson dachten, niet officieel was geworden.

  Lincoln noemde Stephen Douglas niet Little Giant en het was geen belediging. Douglas dankte die naam aan zijn supporters en het was een teken van bewondering voor zijn retorische vaardigheden. En please, dit soort kwalificaties was niet de reden dat Lincoln werd gekozen. Lees vooral Lincoln. Een geniaal Politicus (Historisch Nieuwsblad Uitgevers).

  Hardings buitenechtelijke kind was niet bekend in de campagne van 1920, kwam pas later boven water.

  Overigens werd John McCain in 2000 door kleine Bush beschuldigd van het hebben van een zwart buitenechtelijk kind. Het was zijn aangenomen dochter uit Bangladesh. Republikeinen zijn goed in dit soort dingen.

  Eh, als je geschiedenis schrijft, fffe feiten checken. Of komt het doordat je campagne voerde voor zowel Obama als McCain???

 2. Door Victor Vlam Gepubliceerd op 1 augustus 2012

  Wat een eer dat Frans Verhagen mijn artikelen controleert.

  Je punten over Jefferson, Burr en Harding zijn hooguit aanvullingen maar dat je ze verpakt als feitelijke onjuistheden is onterecht. Dat doe je alleen maar om te laten zien dat je er veel van af weet.

  Wat betreft Lincoln, hij maakte wel degelijk grappen over het feit dat Douglas even lang als breed was. Maar de naam ‘Little Giant’ komt daar inderdaad niet vandaan. (Wel goed dat je nog even je eigen boek plugt. Voel je vrij om ook gewoon te vermelden dat het je eigen boek is, Frans.)

  Ten slotte, Jackson. Zijn vrouw stierf in de periode na de verkiezingen maar voor de inauguratie (december 1828). Dus ze overleed niet “jaren later”, maar gewoon later.

  Heb die laatste twee verbeterd want daar heb je gelijk. Dank & wat fijn dat je ons scherp houdt!

 3. Door Frans Verhagen Gepubliceerd op 1 augustus 2012

  Nee, niet omdat ik wil laten zien dat ik er meer vanaf weet maar omdat het onjuist is/was of niet ter zake.
  Je afficheert jezelf als Amerika deskundige. Mag van mij, het is een onbeschermde titel maar mag ik me ergeren aan half werk?

 4. Door pats Gepubliceerd op 2 augustus 2012

  Fransjefrans, victor weet mijn interesse in ieder geval te wekken. Het azijn van jouw woorden moedigt daarentegen niet aan tot verderlezen.

 5. Door Frans Verhagen Gepubliceerd op 2 augustus 2012

  Sorry, in nam de stukjes serieus. Zal ik niet meer doen.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.