Hoe Ryan de media ontvluchtte en zijn selectie tot het laatste moment geheim bleef

De manier waarop de Romney-campagne de selectie van Paul Ryan geheim heeft gehouden, leest als een verhaal van sluwe misleiding. Omdat hij gezien werd als kanshebber op het vicepresidentsschap hielden verslaggevers zijn huis 24 uur per dag met camera’s in de gaten voor aanwijzingen dat hij de man was. Figuurlijk zeker, maar ook bijna letterlijk, leidde Ryan en zijn staf deze journalisten behendig om de tuin en bleef zijn selectie een groot geheim.

Hoe deden ze het? Om 15.08 wordt Ryan door een medewerker thuis afgezet in Janesville, Wisconsin. Hij had net de herdenkingsdienst bijgewoond van de slachtoffers van het schietincident in de Sikhtempel die in zijn kiesdistrict staat. Als Ryan zijn huis probeert te betreden, gebeurt er iets raars. Hij lijkt zijn sleutels niet te kunnen vinden. Tegen een van de verslaggevers roept hij dan ook: “I left my keys in that truck.” Hij bedoelt daarmee de auto van zijn medewerker. Hij besluit via de achtertuin de achterdeur te nemen. Dat is het laatste dat verslaggevers van hem zien. Hij gaat namelijk helemaal niet zijn huis in. Via het bos achter zijn woning, ontvluchtte hij het waakzame oog van de media. Dit weekend vertelde hij zelf hoe het verder ging:

“It was more of a walk. I grew up in those woods. The house I grew up in backs up to the house I live in now. So I know those woods like the back of my hand, so it wasn’t too hard to walk through them. So I just went out my back door and went through the gully in the woods I grew up in playing in. I walked by the tree that has the old tree fort that I built, went out next to the driveway that I grew up in, met Andy, my chief of staff, who grabbed me in his van and we went out.”

Aan de andere kant van het bos werd hij dus opgehaald door dezelfde medewerker die hem thuis had afgezet. De gehele Amerikaanse media dacht dat Ryan thuis was en dus verwachtte niemand dat hij een kleine 24-uur later geïntroduceerd zou worden als de vicepresidentskandidaat. Daarbij heeft Ryan aan kleine details gedacht. De lichten in zijn huis bleven aan- en uitgaan in verschillende kamers en constateerde verslaggevers dat er tv werd gekeken. Het Congreslid was thuis, rapporteerde zij aan hun bazen. Maar achteraf weten we dat Paul Ryans zus in het huis was. Zij was onderdeel van het complot.

Ondertussen vloog Ryan naar Elizabeth City, North Carolina. Vanaf daar reed hij zaterdagochtend naar Norfolk, Virginia, de plaats waar hij geïntroduceerd zou worden als Mitt Romneys running mate.

Het besluit om Ryan te kiezen is door Romney al genomen op 1 augustus, net na zijn buitenlandreis. Er is dus genoeg tijd geweest om de introductie zo te plannen dat hij tot op het laatste moment een verrassing kon blijven en de impact dus maximaal kan zijn. Dat is goed gelukt. Slechts negen uur voor de bekendmaking lekte het nieuws pas uit.

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain.

Foto CC: DonkeyHotey

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.