Belangrijke data om in je agenda te zetten voor de presidentsverkiezingen

Nu de conventies voorbij zijn, is de laatste fase van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aangebroken. Nog acht weken te gaan en dan betreden Amerikaanse kiezers het stemhokje. Die tijd zullen de campagnes benutten om hun zaak te bepleiten. Wat ze precies in petto hebben, weten we niet. En externe gebeurtenissen – de traditionele oktober surprise – kunnen voor de nodige verrassingen zorgen. Wat we wel weten is dat er een aantal data zijn waarop nieuws naar buiten komt dat cruciaal is voor de presidentsverkiezingen. De volgende momenten hebben wij in onze agenda met een rode stift gemarkeerd.

 • 3 oktober: Eerste presidentiële debat
  Gezien het kleine verschil tussen Barack Obama en Mitt Romney in de peilingen kunnen de debatten doorslaggevend zijn. Een goed optreden of een grote blunder kan de dynamiek van de strijd totaal veranderen. Naar verwachting zullen zo’n zestig miljoen Amerikanen kijken naar dit debat waarin binnenlands beleid centraal staat.
 • 5 oktober: Banencijfers september
  Elke eerste vrijdag van de maand komen er cruciale cijfers over de banengroei in Amerika uit. Deze worden door de Amerikaanse media en politiek gezien als de belangrijkste economische barometer. In deze verkiezing staat de economie centraal dus goede cijfers kunnen Obama een boost geven in de peilingen.
 • 11 oktober: Vicepresidentiële debat
  Het vicepresidentiële debat is doorgaans van minder groot belang want mensen stemmen niet op een vicepresident maar op een president. Wel is het een moment waarop de (vice)presidentskandidaten de aandacht van de kiezer hebben en dus is het een kans om thema’s op de agenda te zetten die het verdere verloop van de campagne beïnvloeden.
 • 16 oktober: Tweede presidentiële debat
  Het tweede presidentiële debat wordt gehouden volgens het Town Hall-format. Dat betekent dat gewone kiezers de vragen mogen stellen.
 • 22 oktober: Derde presidentiële debat
  Tijdens het derde debat staat het buitenlands beleid centraal.
 • 2 november: Banencijfers oktober
  Slechts vier dagen voor de verkiezingen komt Obama’s laatste banenrapport uit. De verwachting is dat wat er ook gebeurd, deze toonzettend zal zijn voor de laatste dagen van de campagne.
 • 6 november: Election Day
  De campagne die anderhalf jaar heeft geduurd eindigt op deze dag. Maar het is belangrijk om te beseffen dat veel kiezers al hebben gestemd. Early voting, zoals stemmen per post heet, begint in swing state Iowa al op 27 september. Andere swing states volgen kort daarna. Twintig procent van de kiezers stemt op deze manier. De kandidaat die aan kop gaat in de peilingen zodra early voting begint, is zijn virtuele voorsprong dus waarschijnlijk al aan het incasseren.

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en voerde in 2008 campagne voor zowel Barack Obama als John McCain.

Foto CC: foreverdigital

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.