Mijn campagnebijeenkomst met Mitt Romney vermomd als liefdadigheidsevenement

DAYTON, OHIO – Officieel zijn alle rallies van Mitt Romney afgelast maar officieus zeker niet. In tijden van een nationale ramp mogen politici niet rollebollend over straat gaan, vinden Amerikanen. Daarom had de campagne van Mitt Romney er gisteren alles aan gedaan om de bijeenkomst met kiezers in de cruciale swing state Ohio volstrekt niet op een campagnebijeenkomst te laten lijken. Ik was erbij en heb dat zelf ervaren. Het grootste deel van de bijeenkomst stond in het teken van het doneren van voedsel aan mensen in het getroffen gebied van orkaan Sandy. Dat werd persoonlijk in ontvangst genomen door Romney. Wie de Republikeinse presidentskandidaat eens de hand wilde schudden moest een boodschappentas oppakken die door campagnevrijwilligers was klaargelegd en hem vijftig meter verder op in de handen van Romney drukken. “Thank you for your donation,” zei Romney nog tegen mij terwijl ik hem een tas vol noodles aanreikte die ik vijf minuten eerder van zijn campagne had gekregen.

Het geeft aan dat Romney in een lastig parket zit. Hoewel ook President Obama geen campagne kan voeren, kan hij zich nog presidentieel profileren. De president kan de middelen van de federale overheid mobiliseren om het leven van mensen in het getroffen gebied te beteren en hij kan verzachtende woorden bieden aan de slachtoffers. Romney kan dat niet want hij heeft geen officiële functie. Hij moet echter wel iets doen om zichtbaar te blijven in de media. Daarom organiseerde hij maar een benefietevenement met als doel om voedsel in te zamelen.

Maar eigenlijk was het gewoon een campagne-evenement bedoeld om zijn achterban enthousiast te maken. Terwijl mensen nog de zaal binnenkwamen werd op grote schermen het levensverhaal van Willard Mitt Romney vertoond. En hoewel het publiek geen Romney-Ryan bordjes vasthield, werden er wel stickers en buttons uitgedeeld voor andere Republikeinse kandidaten waarover volgende week gestemd kan worden. Romney gaf ook een korte speech. Weliswaar niet zijn gewone campagnespeech – hij sprak over de gevolgen van de orkaan – maar wel een speech waarvan Fox News en andere nieuwszenders trouw verslag deden en Romney dus verzekerde van positieve media-aandacht.

In alles behalve naam was dit een rally. En vandaar dat deze tactiek ook niet zonder controverse was. De Republikeinse strateeg John Weaver zei op Twitter: “The campaigns should suspend tomorrow as well. And cancel these “storm relief collection” events in swing states. C’mon.

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en is tot de verkiezingen in verschillende swing states om de campagne van dichtbij te verslaan.

1 reactie

  1. Door Eric Stam Gepubliceerd op 31 oktober 2012

    Wat een boefjes daar in Amerika!

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.