Het mysterie van het Congres: afgekeurd maar toch herkozen

Er staat iets opmerkelijks te gebeuren aanstaande dinsdag. Terwijl slechts twaalf procent van de Amerikanen vindt dat het Congres het goed doet, zal naar verwachting zo’n 94 procent van de zittende leden herkozen worden. Dat is eigenlijk ongelofelijk. Amerikanen vinden dat het Congres abominabel werk verricht maar de leden ervan worden wel massaal herkozen voor een volgende termijn. Hoe is dat te verklaren?

Het imago van het Congres is slecht en dus het imago van een generieke politicus ook. Maar bij verkiezingen kiezen mensen niet tussen generieke politici. Wanneer kiezers een politicus leren kennen, gaan ze genuanceerder over hem denken en zetten ze sommige van hun vooroordelen opzij. Hetzelfde principe zie je in werking bij autoverkopers. In het algemeen vertrouwen mensen de beroepsgroep niet. Maar die vriendelijke verkoper die jou zo goed geholpen heeft, is de uitzondering.

Cruciaal voor politici daarbij is om een band op te bouwen met de veelal regionale achterban. Dat doen Senatoren en Afgevaardigden dan ook massaal. Ze stemmen in Washington voor plannen om geld van de federale overheid te spenderen in hun kiesdistrict om te laten zien dat ze zoveel geven om de kiezers thuis. En de meeste politici gaan meerdere weekenden per maand terug naar hun district om die band met de kiezers te onderhouden.

Daarnaast vermijden Amerikaanse politici het woord politician. Zo noemen ze zich liever niet. Een politicus noemt zich liever een leader of een public servant. Hun tegenstander bij verkiezingen noemen ze (in de vele tv-spotjes) wel vaak “just another politician“. Kiezers associëren het woord politicus met duistere achterkamertjes en machtswellust. Daar wil je natuurlijk niks mee te maken hebben.

Foto CC: Haaaley

Victor Vlam is redacteur van de WarRoom en reist nu door swing states in de aanloop naar de verkiezing morgenavond.

2 reacties

  1. Door Jasper Gepubliceerd op 5 november 2012

    ‘Pork barrel’ is één van de nadelen van een districtenstelsel. Deze politici zitten in het Congres voor hun kiezers en hun geldschieters en het landsbelang raakt al snel uit het zicht bij het binnenhalen van zo veel mogelijk federaal geld voor het eigen kiesdistrict/de eigen staat.

  2. Door Bertine Moenaff Gepubliceerd op 5 november 2012

    Eens Jasper. Het heeft zn charmes, maar het algemeen belang is er niet altijd bij gebaat idd.

    Overigens zijn er een paar weken per jaar dat Congresleden gewoon aan het werk moeten in hun districtskantoor

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.